Karl Dunér - Öar

Karl Dunér – Öar

14 november 2020 – 28 mars 2021

Nu pågår en separatutställning med konstnären och regissören Karl Dunér (f.1963). Det är den första mer omfattande utställningen med Dunér i Stockholm. Presentationen bygger på ett antal serier med verk i olika tekniker i form av mekaniska dockor, skulpturala objekt, audiovisuella verk och film.

Som bildkonstnär hade Dunér sin debututställning på Galleri Andreas Brändström 1997. Sedan dess har han haft ett flertal utställningar i bland annat Berlin, Freiburg, Tokyo och Yokohama. Hans senaste utställningar ägde rum på Vandalorum 2018 och Kristinehamns konstmuseum 2018/2019. Han debuterade som regissör 1987 och har sedan dess gjort ett trettiotal teater- och operauppsättningar. Hans senaste uppsättning var den kritikerrosade I väntan på Godot av Samuel Beckett på Dramaten hösten 2019.

Det var i samband med en uppsättning på Marionetteatern i Stockholm 1994 som Karl Dunér för första gången kom att intressera sig för dockteater och den japanska Bunraku-teatern. Detta intresse, och en fascination för mekanikens möjligheter, har sedan dess levt vidare och utvecklats över tid. I samarbete med dockmakaren Thomas Lundquist, samt med tekniker och programmerare från KTH och andra håll, har han kombinerat den 300-åriga bunrakutekniken med samtida elektronik.

I Ateljén på Waldemarsudde kommer det nyproducerade och platsspecifika verket Ön att visas. Verket innefattar nio mekaniska dockor. De vrider sig, andas, reser sig, tar sig långsamt en bit, stannar och väntar. Rörelserna kan inte upprepas eller förutses. Dockorna styr sig själva och samspelar med varandra. På Södra vinden visas också ett antal andra skulpturala verk, bland annat stora plåtar i järn, som minner om öar eller geografiska kroppar. En serie ljudskulpturer tillägnade skådespelarna Sven Lindberg och Ingvar Kjellson och en grupp mekaniska scenliknande verk som kan föra tankarna till modeller av teaterrum.

”Det är en mycket stor glädje för oss på Waldemarsudde att få visa den suggestiva och experimentella utställningen Öar med verk av konstnären och regissören Karl Dunér. Utställningens mångbottnade verk är både starkt visuella och sceniska. Dunérs nio mekaniska dockor i Ateljén skapar magi; de utgör en oförglömlig upplevelse för museets alla besökare. En meditativ upplevelse som ingen vill vara utan.”  säger museichef Karin Sidén.

Utställningen Öar, som visas i Ateljén, på Södra Vinden och i filmrummet i Slottet på Prins Eugens Waldemarsudde kompletteras av en rikt illustrerad publikation, med texter av Magnus Florin, Meike Wagner, Aris Fioretos, Karl Dunér och Karin Sidén.

Utställningskommissarier: Karl Dunér och Karin Sidén
Dockmakare/teknik, snickeri: Thomas Lundquist
Smed, bronsgjuteri: Gunnar Lindén
Mekatronik: Myles Syverud, Lars Hässler, Anthony Clerc
Teknik: Mikael Palosaari
Foto, film, redigering: Tomas Boman
C-print: Sven Westerlund/Prodig
Ljussättning: Torkel Blomkvist, Johan Dubois