Edward Burne-Jones - Prerafaeliterna och Norden

Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden

14 september 2019 – 26 januari 2020

Till hösten har Waldemarsudde den stora glädjen att få visa verk av den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones (1833-1898). Detta blir den första monografiska utställningen med den prerafaelitiska konstnären i Skandinavien och ett unikt tillfälle att introducera Burne-Jones för en svensk och övrig skandinavisk publik.

Mellan den 24 oktober 2018 och 24 februari i år visade brittiska Tate en omfattande utställning med över 150 verk av den sena prerafaeliten Edward Burne-Jones. Delar av denna omfattande utställning kommer att vandra vidare till Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm och KODE i Bergen. Presentationen kommer att innefatta omkring 50 verk, med inlån från Tate, men även från andra museer och privata samlingar i Storbritannien och Europa. Den nyproducerade utställningen kommer också att beröra Edward Burne-Jones inverkan på skandinavisk konst och design. Prins Eugen träffade Burne-Jones i London våren 1896, vilket på ett intressant sätt förankrar utställningen hos oss på Prins Eugens Waldemarsudde.

Sir Edward Coley Burne-Jones var en av nyckelpersonerna i brittisk konst under senare hälften av 1800-talet, samt en pionjär för europeisk symbolism. Han var också en framträdande medlem av Arts & Crafts-rörelsen tillsammans med William Morris och en föregångare till modern design.

”Det är en stor glädje för oss på Prins Eugens Waldemarsudde att få samarbeta med Tate Britain, NIA och konstmuseet KODE i Bergen kring en utställning med den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones. I utställningen kommer våra besökare att få en unik möjlighet att närmare stifta bekantskap med Edward Burne-Jones fascinerande målningar, teckningar och textila verk, men också att reflektera över hans betydelse och inverkan konstnärligt i en svensk och övrig nordisk kontext. Hösten 2019 välkomnar vi Edward Burne-Jones konstverk till Waldemarsudde och då till en starkt uttrycksfull och anslående utställning som tillkommit i samarbete med några av de främsta experterna på hans konstnärskap och den prerafaelitiska konsten”, säger museichef Karin Sidén.

Utställningen, Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden, kommer att kureras av Dr Alison Smith (National Portrait Gallery) och Dr Knut Ljøgodt (Nordic Institute of Art) i samverkan med museichef, Docent Karin Sidén (Prins Eugens Waldemarsudde) och Fil.kand. Line Daatland (KODE).

För mer information om den uppmärksammade utställningen Edward Burne-Jones, som visades på Tate Britain 24 oktober 2018 – 24 februari 2019, se https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-britain/exhibition/edward-burne-jones.

Vår nyproducerade utställning Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden kompletteras av en rikt illustrerad katalog med nyskrivna artiklar, ett bildspel, föredrag, konserter samt av visningar för vuxna och barn. Utställningen kommer att visas på Prins Eugens Waldemarsudde 14 september 2019 – 26/1 2020 och på konstmuseet KODE Bergen 15 februari – 31 maj 2020.