Nordisk konst 1880-1940

Nordisk konst 1880-1940 – Höjdpunkter från prins Eugens samling

22 juni – 27 augusti 2017

I sommarens stora utställning om nordisk konst från perioden 1880 – 1940, får besökaren bekanta sig med några viktiga verk i museets samlingar. Från det sena 1800-talets friluftsmåleri, stämningsmåleri och symbolism övergår presentationen till den tidiga modernismens form- och färgexperiment. Målningar, skulpturer och konsthantverk från detta expansiva skede i den svenska och övriga skandinaviska konsthistorien, visas i dialog med vackert sinnliga blomsterarrangemang med blomster och andra växter från museets egen park och trädgård. Härmed skapas ett helt och en anspelning på allkonstverket Prins Eugens Waldemarsudde, som skapades av landskapsmålaren prins Eugen (1865-1947) på det tidiga 1900-talet.

Prins Eugen var en av sin tids verkligt betydande konstsamlare, något som framgår av de utvalda verken i utställningen av framstående konstnärer som bland andra Anders Zorn, Eva Bonnier, Carl Larsson, Eugène Jansson, Hanna Pauli, Edvard Munch, Sigrid Hjertén, Leander Engström, Henrik Sörensen, Vera Nilsson, Sven X:et Eriksson och Olle Olsson Hagalund. Utöver verk av dessa och många andra framstående konstnärer från den aktuella tidsperioden, visas i utställningen ett antal av prins Eugens mest älskade målningar.

Till utställningen hör en audioguide på svenska och engelska som berättar om historiken bakom prins Eugens fina konstsamling och om utvalda verk i utställningen.