Konstnärsdrömmen - Stina Gunnarsson

Konstnärsdrömmen – Stina Gunnarsson

22 december 2016 – 26 mars 2017

Mellan den 16 november och den 21 december visade SVT serien Konstnärsdrömmen där tio deltagare kämpade om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Titeln tilldelades Stina Gunnarsson och hon vann priset att få ställa ut ett antal verk på Prins Eugens Waldemarsudde.

Juryns motivering: Stina Gunnarsson har genom hela serien visat på en stor konstnärlig integritet och genom sina intelligenta färg- och formmöten har hon inte bara visat på ett intresse för konst, utan en kärlek för måleriet.

De tio deltagarna fick under programmets gång ett antal konstnärliga utmaningar som t.ex. att måla ett självporträtt, ett stilleben eller ett landskap i olika tekniker och på begränsad tid. Juryn som bedömt deltagarna bestod av konstnären Ernst Billgren och chefen för Liljevalchs konsthall Mårten Castenfors. Till sin hjälp hade de i varje program en gästkonstnär (Makode Linde, Charlotte Gyllenhammar, Meta Isaeus-Berlin, Martha Ossowska Persson, Alexander Klingspor och Sara-Vide Ericson).

Stina Gunnarsson (f. 1966) är civilingenjör med examen från Lunds tekniska högskola 1993. Under åren 2009-2014 hade Stina Gunnarsson eget företag och kunde satsa mer på sin konst, samtidigt som hon drev en teknisk konsultverksamhet. Gunnarsson började med akvarell och grafik på 1990-talet, men just nu målar hon främst stora verk i akryl, ca 150 x120 cm. Motiven kan innehålla människor eller skildra olika miljöer som fångar en stämning eller känsla. Genom att bilderna till viss del är skissartade förmedlas en närvaro och direkthet till betraktaren.