Molnskåda på Waldemarsudde

Ett skolprogram som kombinerar konst och kreativitet med naturvetenskap.

Följ med på molnskådning tillsammans med författaren Linnéa Krylén som skrivit en handbok för molnskådare. Vi spanar på moln i parken och i målningarna inne på museet. Molnskådningen inleds med ett besök i Prins Eugens Sällskapsvåning där barnen får utforska Eugens mest berömda målning: Molnet. Ute i parken lägger vi oss på filtar och skådar upp i himlen. Hur uppstår ett moln? Linnéa berättar om de olika molnfamiljerna och vi ser om vi kan känna igen någon av dem.

När vi molnskådat klart går vi till ateljén och skapar våra egna favoritmoln. Stora bubbliga stackmoln eller kanske ljusa fjädermoln? I vår molnverkstad får barnen utlopp för sin kreativitet och skapa molnbilder i blandteknik.

Sagt av barnens molnexpert Linnéa Krylén:
När du varit med på vår molnskådning hoppas jag att du ser molnen och målar dem i din fantasi! Att molnen blir mer än något som täcker solen en sommardag och att skönheten i molnen blir lika självklar som den i stjärnorna.

Mål enligt läroplanen
Skolprogrammet kan bokas inom ramen för flera av skolans ämnen såsom bild och naturvetenskap. Här nedan har vi listat några syften och mål ur läroplanen som skolprogrammet berör.

Bild:  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa.
NO: Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.
Luftens grundläggande egenskaper och hur de kan observeras.
Enkla väderfenomen och deras orsaker.
Konst som handlar om naturen och människan.