Förskolan - årskurs 6

Förskolan – årskurs 6

Våra skolprogram anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Vi vill främja barns kreativitet och skapa engagerande möten med konsten. Det ska vara både kul och lärorikt att gå på museum!

Nyhet: Digital visning
Boka en digital rundvisning av Trollbunden -John Bauer och den magiska naturen eller Prins Eugens Sällskapsvåning där vi visar och berättar om konsten online. Visningarna genomförs i Teams och pågår i 45 min. Obs! Digital visning erbjuds åk 1-6.

Nyhet: Digital bildvisning med workshop i bildanalys
Flera av våra skolprogram kan bokas i form av en digital bildvisning i PowerPoint som kombineras med en workshop i bildanalys. Här får eleverna öva sin förmåga att se, analysera och samtala om konst. Programmet tar ca 60 min. och genomförs i Teams eller skolans digitala plattform. Obs! Digital bildvisning erbjuds åk 1-6.

Besök på museet
Vi planerar för att ta emot skolklasser utomhus för trädgårdsvandringar med friluftsmåleri i parken med start efter påsklovet. Om läget tillåter kommer vi även att ta emot skolklasser inomhus på ett tryggt sätt från 13/4.

Vårens skolprogram

John Bauers sagovärld – Kan bokas online

Följ med på en magisk konstvisning bland älvor, troll, prinsar och prinsessor i utställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen. Lyssna till sagor och upplev John Bauers fängslande sagoillustrationer. Vi samtalar om sagofigurerna ur ett genusperspektiv samt undersöker hur bild och text samverkar. Visning med friluftsmåleri med tema sagofigurer kan bokas 13/4 – 23/5 om läget tillåter.

Nordiska naturväsen och dagens fantasy – Kan bokas online

Utforska fantasyns rötter i sagor, myter och folktro i utställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen. Här möter vi John Bauers troll, men också älvor, skogsfrun och olika vattenväsen av konstnärer samtida med Bauer. Visning med friluftsmåleri med tema fantasyvärldar kan bokas 13/4 – 23/5 om läget tillåter.

Alltid på Waldemarsudde

Målarprinsen på Waldemarsudde – Kan bokas online

Gå på upptäcktsfärd genom slottet och lyssna till berättelsen om prins Eugen. Upplev hans friluftsmåleri och stämningsfulla landskap från förra sekelskiftet. Eleverna får öva sin bildförståelse och samtala om konst med olika budskap. Visningen kan anpassas och genomföras utomhus i kombination med friluftsmåleri i parken. Läs mer om skolprogrammet.

Myter i konstens värld

Upptäck sagornas och myternas värld på Waldemarsudde. I parken möter vi skulpturer av segerns gudinna Nike, den modige hjälten Herakles och havsguden Triton. Eleverna får lära sig mer om antikens gudar och gudinnor och öva sig i bildanalys. Boka vår skulpturvandring genom slottsparken som i vår kombineras med friluftsmåleri där eleverna får måla egna gudar. Läs mer om skolprogrammet.

Årstiderna i konstnärens trädgård

Följ med på en trädgårdsvandring och upplev samspelet mellan konsten och växtligheten på Waldemarsudde. Vi berättar om prins Eugen och Carl von Linné som båda finns avbildade i parken. Med utgångspunkt i Linnés lära utforskar vi säsongens blommor och träd. Vi studerar trädgården med konstnärens blick följt av friluftsmåleri vid stafflier i parken. Läs mer om skolprogrammet.

Ladda ned våra skolprogram med bokningsinformation här:

Skolprogram förskolan – åk 6 våren 2021

KulTur – Quiz av Svenskt Kulturarv

Ladda ned KulTur i App store och svara på frågor om Prins Eugens Waldemarsudde och massor av andra spännande museer och kulturhistoriska platser runt om i Sverige. Appen är gratis och rek. från 9 år. Läs mer om hur du som lärare kan använda dig av appen i undervisningen på Svenskt Kulturarvs hemsida.

itunesartwork-kopia1