Förskolan - årskurs 6

Förskolan – årskurs 6

Våra skolprogram anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Vi vill främja barns kreativitet och skapa engagerande möten med konsten. Det skall vara både kul och lärorikt att gå på museum!

Vårens nya skolprogram

Upptäck grafik

Vi utforskar grafik med inspiration från utställningen Stilla skönhet med nordisk och östasiatisk konst och design från 1900-talet. Vi inleder med ett besök i utställningen där vi upplever poetiska konstverk med en närhet till naturen. Därefter skapar vi grafiska blad tillsammans. Rek. för åk 2-6. Kan bokas 1/4-29/5. Utställningen produceras i samarbete med Konstmuseet Ateneum, Finlands Nationalgalleri, Helsingfors.

Utforska porträtt

Följ med på en visning där vi utforskar Lena Cronqvists (f. 1938) porträtt och måleri med barnmotiv. Upplev en bildvärld med känsloladdade uttryck och lysande, klara färger. Konsten väcker frågor om identitet, syskonkärlek och relationen mellan barn och föräldrar. I ateljén målar vi färgstarka porträtt tillsammans. Kan bokas 1/4-25/9.

Alltid på Waldemarsudde

Målarprinsen på Waldemarsudde

Lyssna till berättelsen om prins Eugen och upplev hans friluftsmåleri och stämningsfulla landskap från förra sekelskiftet. Eleverna får öva sin bildförståelse och samtala om konst med olika budskap. Visningen kan kombineras med friluftsmåleri där vi målar landskap vid stafflier i vår vackra park eller med en workshop i bildanalys. Läs mer om skolprogrammet.

Myter i konstens värld

Följ med till sagornas och myternas värld på Waldemarsudde. Här möter vi segerns gudinna Nike, den modige hjälten Herakles och Strömkarlen i sin mäktiga fors. Vi funderar över vilken roll myter spelar i dåtid och nutid. Visningen kan kombineras med en lekfull workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där eleverna får skapa egna gudar. Läs mer om skolprogrammet.

Årstiderna i konstnärens trädgård

På Waldemarsudde får barnen uppleva en unik miljö där trädgårdens planteringar samspelar med konsten. Vi berättar om prins Eugen och Carl von Linné. Med utgångspunkt i Linnés lära utforskar vi säsongens blommor och växter. Vi upplever trädgården med konstnärens blick och modellerar blommor och blad i lera i ateljén. Läs mer om skolprogrammet.

KulTur – Quiz av Svenskt Kulturarv

Ladda ned KulTur i App store eller Google apps och svara på frågor om Prins Eugens Waldemarsudde och massor av andra spännande museer och kulturhistoriska platser. Rek. från 9 år. Läs mer om hur du som lärare kan använda dig av appen i undervisningen på Svenskt Kulturarvs hemsida.

itunesartwork-kopia1