Förskolan - årskurs 6

Förskolan – årskurs 6

Skolprogrammen involverar dialog och flera sinnen genom lekfulla inslag. Vi utgår ifrån elevernas egen vardag och förkunskaper när vi samtalar om konst. Det skall vara både kul och lärorikt att gå på museum!

Höstens nya skolprogram

Dröm, legend och saga

Följ med på en magisk konstvisning i utställningen Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden. Utforska sagolika figurer i konsten och lyssna till myter och legender från svunna tider. Konstverkens rika bildberättelser ger barnen goda förutsättningar att utveckla sin bildförståelse. Kombinera gärna visningen med en workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där vi skapar egna drömvärldar. De yngsta barnen i åk F-2 får måla med krämiga akrylfärger på stora papper och de äldre barnen i åk 3-6 får skapa kollage. Kan bokas 17/9-24/1 2020.

Alltid på Waldemarsudde

Målarprinsen på Waldemarsudde

Lyssna till berättelsen om prins Eugen och upplev hans friluftsmåleri och stämningsfulla landskap från förra sekelskiftet. Eleverna får öva sin bildförståelse och samtala om konst med olika budskap. Visningen kan kombineras med friluftsmåleri där vi målar landskap vid stafflier i vår vackra park eller med en workshop i bildanalys. Läs mer om skolprogrammet.

Myter i konstens värld

Följ med till sagornas och myternas värld på Waldemarsudde. Här möter vi segerns gudinna Nike, den modige hjälten Herakles och Strömkarlen i sin mäktiga fors. Vi funderar över vilken roll myter spelar i dåtid och nutid. Visningen kan kombineras med en lekfull workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där eleverna får skapa egna gudar. Läs mer om skolprogrammet.

Årstiderna i konstnärens trädgård

På Waldemarsudde får barnen uppleva en unik miljö där trädgårdens planteringar samspelar med konsten. Vi berättar om prins Eugen och Carl von Linné. Med utgångspunkt i Linnés lära utforskar vi säsongens blommor och växter. Vi upplever trädgården med konstnärens blick och modellerar blommor och blad i lera i ateljén. Läs mer om skolprogrammet.

KulTur – Quiz av Svenskt Kulturarv

Ladda ned KulTur i App store eller Google apps och svara på frågor om Prins Eugens Waldemarsudde och massor av andra spännande museer och kulturhistoriska platser. Rek. från 9 år. Läs mer om hur du som lärare kan använda dig av appen i undervisningen på Svenskt Kulturarvs hemsida.

itunesartwork-kopia1