Förskolan - årskurs 6

Förskolan – årskurs 6

Våra skolprogram anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Vi vill främja barns kreativitet och skapa engagerande möten med konsten. Det ska vara både kul och lärorikt att gå på museum!

Höstens nya skolprogram

John Bauers sagovärld

Följ med på en magisk konstvisning bland älvor, troll, prinsar och prinsessor i utställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen. Lyssna till sagor och upplev John Bauers fängslande sagoillustrationer. Vi samtalar om sagofigurerna ur ett genusperspektiv samt undersöker hur bild och text samverkar. Visningen kan kombineras med en workshop i text- och bildanalys. Kan bokas till och med 23/5 2021.

Nordiska naturväsen och dagens fantasy

Utforska fantasyns rötter i sagor, myter och folktro i utställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen. Här möter vi älvor, troll, Bäckahästen och Näcken i sin mäktiga fors. Kombinera gärna visningen med en workshop i bildanalys. Kan bokas till och med 23/5 2021.

Alltid på Waldemarsudde

Målarprinsen på Waldemarsudde

Lyssna till berättelsen om prins Eugen och upplev hans friluftsmåleri och stämningsfulla landskap från förra sekelskiftet. Eleverna får öva sin bildförståelse och samtala om konst med olika budskap. Visningen kan kombineras med friluftsmåleri där vi målar landskap vid stafflier i vår vackra park eller med en workshop i bildanalys. Läs mer om skolprogrammet.

Myter i konstens värld

Följ med till sagornas och myternas värld på Waldemarsudde. Här möter vi segerns gudinna Nike, den modige hjälten Herakles och Strömkarlen i sin mäktiga fors. Vi funderar över vilken roll myter spelar i dåtid och nutid. Visningen kan kombineras med en lekfull workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där eleverna får skapa egna gudar. Läs mer om skolprogrammet.

Årstiderna i konstnärens trädgård

På Waldemarsudde får barnen uppleva en unik miljö där trädgårdens planteringar samspelar med konsten. Vi berättar om prins Eugen och Carl von Linné. Med utgångspunkt i Linnés lära utforskar vi säsongens blommor och växter. Vi upplever trädgården med konstnärens blick och modellerar blommor och blad i lera i ateljén. Läs mer om skolprogrammet.

KulTur – Quiz av Svenskt Kulturarv

Ladda ned KulTur i App store och svara på frågor om Prins Eugens Waldemarsudde och massor av andra spännande museer och kulturhistoriska platser runt om i Sverige. Appen är gratis och rek. från 9 år. Läs mer om hur du som lärare kan använda dig av appen i undervisningen på Svenskt Kulturarvs hemsida.

itunesartwork-kopia1