Förskolan - årskurs 6

Förskolan – årskurs 6

Våra skolprogram anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Vi vill främja barns kreativitet och skapa engagerande möten med konsten. Det ska vara både kul och lärorikt att gå på museum!

Höstens nya skolprogram

Utforska porträtt

Följ med på en visning där vi utforskar porträtt och identitet i utställningen Ett eget rum – konstnärsrollen under det sena 1800-talet. Eleverna får öva sig i bildanalys och uppleva en rad inkännande självporträtt, kamratporträtt och ateljéinteriörer. Vad kan ett porträtt egentligen berätta om människan på bilden? Vi går på djupet med ett par porträtt och utforskar ansiktsuttryck, berättande detaljer och betydelsen av ljus och färger. Med de lite äldre barnen samtalar vi också om jämställdhet med utgångspunkt i porträtten. Visningen kan kombineras med ett ateljébesök där vi skapar porträtt tillsammans eller en workshop i bildanalys. Kan bokas t.o.m. 21/1.

Alltid på Waldemarsudde

Målarprinsen på Waldemarsudde

Gå på upptäcktsfärd genom slottet och lyssna till berättelsen om prins Eugen. Upplev hans friluftsmåleri och stämningsfulla landskap från förra sekelskiftet i utställningen Platsens själ – Prins Eugen och landskapet. Eleverna får öva sin bildförståelse och samtala om konst med olika budskap. Kombinera gärna visningen med friluftsmåleri i parken eller med en workshop i bildanalys. Läs mer om skolprogrammet.

Myter i konstens värld

Upptäck sagornas och myternas värld på Waldemarsudde. I parken möter vi skulpturer av segerns gudinna Nike, den modige hjälten Herakles och havsguden Triton. Eleverna får lära sig mer om antikens gudar och gudinnor och öva sig i bildanalys. I ateljén får eleverna skapa egna gudar och hjältar. Hela skolprogrammet kan anpassas och genomföras utomhus. Läs mer om skolprogrammet.

Årstiderna i konstnärens trädgård

Följ med på en trädgårdsvandring och upplev samspelet mellan konsten och växtligheten på Waldemarsudde. Vi berättar om prins Eugen och Carl von Linné som båda finns avbildade i parken. Med utgångspunkt i Linnés lära utforskar vi säsongens blommor och träd. Vi studerar trädgården med konstnärens blick och modellerar blommor i lera i ateljén. Vi kan även kombinera trädgårdsvandringen med friluftsmåleri vid stafflier i parken så att hela besöket genomförs utomhus. Läs mer om skolprogrammet.

Digitala visningar

Boka en digital rundvisning 45 min. eller en digital bildvisning med workshop i bildanalys i PowerPoint 60 min. med utgångspunkt i skolprogrammen Utforska porträtt eller Målarprinsen på Waldemarsudde. Våra digitala visningar genomförs i Teams eller skolans digitala plattform. Rek. från åk 1 och uppåt.

Skapande skola

Samtliga skolprogram kan bokas inom ramen för Skapande skola. Hos oss kan du även boka mer omfattande projekt som planeras i samråd med vår intendent för museipedagogik. Läs mer om våra skapande skola projekt här.

KulTur – Quiz av Svenskt Kulturarv

Ladda ned KulTur i App store och svara på frågor om Prins Eugens Waldemarsudde och massor av andra spännande museer och kulturhistoriska platser runt om i Sverige. Appen är gratis och rek. från 9 år. Läs mer om hur du som lärare kan använda dig av appen i undervisningen på Svenskt Kulturarvs hemsida.

itunesartwork-kopia1