Årskurs 7-9 och gymnasiet

Årskurs 7-9 och gymnasiet

Skolprogrammen anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Våra visningar involverar bildanalys genom dialog och gruppdiskussioner samt ger historiska perspektiv på samtiden. Det skall vara angeläget att gå på museum! 

Höstens nya skolprogram

Future Nordic Fashion

Utforska visionära kreationer skapade av sexton framstående nyexaminerade modedesigners. Utställningen är idébaserad och fokuserar på relationen mode, identitet, hållbarhet och konst. De enskilda kollektionerna väcker frågor om genus, normer och mångkultur i relation till mode. Därtill visas flera kreationer som ger uttryck för en hållbar design för framtiden. Efter visningen får eleverna arbeta fram egna modeskisser med tema identitet och hållbarhet. Skolprogrammet kan bokas till och med 4/10.

Alltid på Waldemarsudde

Möt Waldemarsudde!

Upplev prins Eugens sällskapsvåning och museets rika samlingar från sekelskiftet 1900. Vi diskuterar tidens idéströmningar med utgångspunkt i konsten och kulturarvet. Vi utforskar prinsens stämningsfulla landskap och eleverna får utveckla sin förmåga att analysera historiska bilders uttryck. Läs mer om skolprogrammet.

Genus och identitet

Vi studerar porträtt och figurmåleri i museet samt slottsparkens skulpturer ur ett genusperspektiv. Vi övar oss i bildanalys och samtalar om bilders budskap om sociala normer, makt och identitet i dåtid och nutid. Skolprogrammet kan genomföras i form av en skulpturvandring i parken. Läs mer om skolprogrammet.

Porträtt – Bild och självbild

Selfies är ingen ny företeelse, människor har i alla tider avbildat sig själva och varandra. Vad kan ett porträtt egentligen berätta om människan bakom bilden? Vi analyserar porträtt i samlingen och jämför med nutida porträttbilder i sociala medier. Läs mer om skolprogrammet.

Digitala visningar

Vi erbjuder digital rundvisning 45 min. av Prins Eugens Sällskapsvåning eller Future Nordic Fashion. Du kan även boka en digital bildvisning 60 min. i PowerPoint med utgångspunkt i våra olika skolprogram som kombineras med en workshop i bildanalys. Här får eleverna öva sin förmåga att se, analysera och samtala om konst. Visningarna genomförs i Teams eller skolans digitala plattform.

Språkintroduktion

Alla våra skolprogram kan genomföras på lätt svenska. Vi anpassar upplägg och innehåll efter elevernas förkunskaper. Kontakta gärna vår intendent för museipedagogik om du har frågor eller särskilda önskemål inför ditt besök.

Har du frågor om skolprogrammen?
Kontakta vår intendent för museipedagogik, Elisabet Hedstrand.
e.hedstrand@waldemarsudde.se