Årskurs 7-9 och gymnasiet

Årskurs 7-9 och gymnasiet

Skolprogrammen anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Våra visningar involverar bildanalys genom dialog och gruppdiskussioner samt ger historiska perspektiv på samtiden. Det skall vara angeläget att gå på museum! 

Nyhet: Digital visning
Boka en digital rundvisning av Trollbunden -John Bauer och den magiska naturen eller Prins Eugens Sällskapsvåning där vi visar och berättar om konsten online. Visningarna genomförs i Teams och pågår i 45 min.

Nyhet: Digital bildvisning med workshop i bildanalys
Samtliga skolprogram nedan kan bokas i form av en digital bildvisning i PowerPoint som kombineras med en workshop i bildanalys. Här får eleverna öva sin förmåga att se, analysera och samtala om konst. Programmet tar ca 60 min. och genomförs i Teams eller skolans digitala plattform.

Besök på museet
Vi planerar för att ta emot skolklasser utomhus för skulpturvandringar samt olika temavisningar med friluftsmåleri i parken med start efter påsklovet. Om läget tillåter kommer vi även att ta emot skolklasser inomhus på ett tryggt sätt från 13/4.

Vårens skolprogram

John Bauers symbolspråk och dagens fantasy

Med utgångspunkt i konstutställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen utforskar vi fantasyns rötter i sagor, myter och folktro. Eleverna får analysera Bauers sagoillustrationer, nordiska naturväsen och fängslande naturskildringar från förra sekelskiftet. Vi reflekterar över genusperspektiv och människans förhållande till naturen i dåtid och nutid. Kan bokas t.o.m. 23/5.

Alltid på Waldemarsudde

Möt Waldemarsudde!

Upplev prins Eugens sällskapsvåning och museets rika samlingar från sekelskiftet 1900. Vi diskuterar tidens idéströmningar med utgångspunkt i konsten och kulturarvet. Vi utforskar prinsens stämningsfulla landskap och eleverna får utveckla sin förmåga att analysera historiska bilders uttryck. Läs mer om skolprogrammet.

Genus och identitet

Vi studerar porträtt och figurmåleri i museet samt slottsparkens skulpturer ur ett genusperspektiv. Vi övar oss i bildanalys och samtalar om bilders budskap om sociala normer, makt och identitet i dåtid och nutid. Skolprogrammet kan genomföras i form av en skulpturvandring i parken. Läs mer om skolprogrammet.

Porträtt – Bild och självbild

Selfies är ingen ny företeelse, människor har i alla tider avbildat sig själva och varandra. Vad kan ett porträtt egentligen berätta om människan bakom bilden? Vi analyserar porträtt i samlingen och jämför med nutida porträttbilder i sociala medier. Läs mer om skolprogrammet.

Språkintroduktion

Alla våra skolprogram kan genomföras på lätt svenska. Vi anpassar upplägg och innehåll efter elevernas förkunskaper. Kontakta gärna vår intendent för museipedagogik om du har frågor eller särskilda önskemål inför ditt besök.

Ladda ned våra skolprogram med bokningsinformation här:

Skolprogram högstadiet och gymnsiet våren 2021

Har du frågor om skolprogrammen?
Kontakta vår intendent för museipedagogik, Elisabet Hedstrand.
e.hedstrand@waldemarsudde.se