Konst- och folkhögskolor

Förberedande konstskolor och folkhögskolor

I höst tar vi emot vuxenstuderande för visning med max 20 deltagare. Om ni vill boka visning med ateljébesök gäller max 15 deltagare/grupp. Det går bra att boka två skolgrupper samtidigt för visning och ateljé.

Ett eget rum

Utställningen belyser hur kvinnliga konstnärer erövrade konstnärsrollen under en tid av radikala samhällsförändringar och jämställdhetssträvanden under sent 1800-tal. Boka en konstvisning där vi utforskar porträtt och ateljéinteriörer i relation till tidens normer och ideal. Kombinera gärna visningen med en workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där deltagarna får gestalta ”ett eget rum” i blandteknik. Kan bokas från 14/9.

Expedition Konst

Välkommen till en samtidskonstutställning producerad i samarbete med Polarforskningssekretariatet där åtta framstående konstnärer skildrar sina upplevelser från Arktis och Antarktis. Här visas alltifrån Lars Lerins storslagna skildringar av is och hav i akvarell från expeditionen till Antarktis 1988/89 till Hanna Ljunghs Curiosity Cabinets från 2021 som väcker frågor om klimat och hållbarhet i relation till vår tids utvinning av naturtillgångar. Visning kan bokas från 2/11.

Möt Waldemarsudde

Studera prins Eugens stämningsfulla landskapsmåleri och museets rika samlingar från sekelskiftet 1900. Vi utforskar konsten och kulturarvet med utgångspunkt i tidens idéströmningar. Kombinera gärna visningen med en workshop i bildanalys där deltagarna får öva sin förmåga att analysera konst ur olika perspektiv. Visningen kan även kombineras med friluftsmåleri i parken april-oktober.

Porträtt – Bild och självbild

Människor har i alla tider avbildat sig själva och varandra. Vad kan ett porträtt egentligen berätta om människan bakom bilden? Vi analyserar porträtt utifrån olika perspektiv och reflekterar över identitet, sociala normer och ideal i dåtid och nutid. Visningen tar sin utgångspunkt i museets konstsamling och våra tillfälliga utställningar där det passar. Visningen kan kombineras med en workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där vi skapar symboliska självporträtt.

Avklätt och påklätt

Vi studerar porträtt och figurmåleri i museets utställningar samt slottsparkens skulpturer ur ett genusperspektiv. Deltagarna får öva sig i bildanalys och samtala om bilders budskap om sociala normer, makt och identitet i dåtid och nutid. Boka gärna visningen med en workshop i bildanalys eller ett ateljébesök där vi skapar kollage med temat genus och identitet. Programmet kan även genomföras i form av en skulpturvandring i parken.

Boka digital visning 
Boka en digital rundvisning av Future Nordic fashion eller Prins Eugens Sällskapsvåning 45 min. Vi erbjuder även digitala bildvisningar med workshops i bildanalys i PowerPoint 90 min. med utgångspunkt i utställningarna Ett eget rum och Platsens själ. Visningarna genomförs i Teams eller skolans digitala plattform.

Språkintroduktion
Alla våra temavisningar kan genomföras på lätt svenska.
Vi anpassar upplägg och innehåll efter deltagarnas förkunskaper.

Avgifter
Konstskolor och folkhögskolor betalar samma visningsavgifter som grundskolan. Därtill kommer entréavgift: 140 kr/deltagare
Mer information om bokning och priser för skolan hittar du här.

För frågor och önskemål om visningsupplägg och innehåll:
Kontakta vår intendent för museipedagogik Elisabet Hedstrand: e.hedstrand@waldemarsudde.se