Utställningar på Prins Eugens Waldemarsudde 2022

Ladda hem pressbilder

  • Nikolai Astrup, En morgon i mars, c. 1920. The Savings Bank Foundation DNB / The Astrup Collection/ KODE Art Museums of Bergen. Foto: Dag Fosse / KODE.
  • Ann Wolff, Des femmes, 2000. Foto: Pierre Wilén
  • Hugo Alfvén, Vinträdgården Villa di Lourdes med Vesuvius i bakgrunden Anacapri, 1924. Foto: Alfvéngården
  • Hanna Rönnberg, Åland, 1900. Foto: Önningebymuseet
  • Isaac Grünewald, I fantasiens värld, omkring 1915. Foto: Lars Engelhardt
  • Charlotte Gyllenhammar, Cast, film still, 2019.
2021-12-07

Utställningar på Prins Eugens Waldemarsudde 2022

Vårens utställningar på Waldemarsudde lyfter fram och lanserar ett antal intressanta och särpräglade konstnärskap som tidigare varit oförtjänt bortglömda eller mindre uppmärksammade. Under hösten fokuserar museet på kända konstnärskap, som presenteras med ny forskning samt nya frågeställningar och perspektiv. Utställningar med historisk konst visas under året parallellt med nutida konst i syfte att skapa synergieffekter mellan konstnärliga uttryck. I samband med utställningarna kommer museet att producera kunskapsrika publikationer samt en rik programverksamhet i form av föredrag, konstnärssamtal, visningar och konserter. Varmt välkomna till ett spännande, rikt och omväxlande utställningsår på Waldemarsudde!

Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur
19 februari – 29 maj 2022
Den innovativa norska konstnären Nikolai Astrup (1880 – 1928) är mycket känd och älskad i sitt hemland, men hittills mindre uppmärksammad utanför Norge. Detta blir den första större monografiska utställningen med konstnärens verk i Sverige i modern tid. Nu ges möjlighet att upptäcka Astrups färgstarka och stämningsfulla landskapsmåleri från Jølster i västra Norge, men också att ta del av hans uttrycksfulla grafiska verk. Liksom den samtida konstnärskollegan Edvard Munch kom Nikolai Astrup att både utveckla och förnya träsnittets uttrycksmöjligheter. Astrups verk genomsyras av den lokala miljöns stämningar och mystik, av dess distinkta atmosfär och ljus och av ett experimenterande med olika stilistiska uttryck.

Utställningen arrangeras av Clark Art Institute i Williamstown, Mssachusetts, i samarbete med KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Bergen, Sparebankstiftelsen DNB och Prins Eugens Waldemarsudde. Astrup-utställningen kompletteras i Bernadotterummet av en presentation med Munch-grafik och av andra verk av norska konstnärer i Waldemarsuddes samlingar.

Ann Wolff
9 april – 23 oktober 2022
Ann Wolff har genom sina unika skulpturala verk markerat sin ställning som en av världens främsta konstnärer som arbetar med glas. Med starkt personligt anslag arbetar hon även i brons, aluminium och betong liksom med teckningar, pasteller och fotografi. I den kommande utställningen visas bredden av hennes konstnärskap med verk i olika tekniker och material från åren kring 2000 fram till idag. Verken visas både i museet och utomhus i parken.

Ann Wolff, född i Tyskland 1937, är bosatt och verksam i Visby och Kyllaj på Gotland. Hon har belönats med ett flertal internationellt prestigefyllda utmärkelser däribland Lifetime Achievement Award from Glass Art Society och Price PRO EUROPA. Wolff finns representerad på åtskilliga museer, i privata och offentliga samlingar över hela världen. Utställningen på Waldemarsudde blir den största presentationen i Sverige av hennes konstnärskap.

Hugo Alfvén – Konst och musik
1 maj – 16 oktober 2022
En för allmänheten mindre känd sida av Hugo Alfvén presenteras i denna utställning, den som målare i olja och akvarell. Alfvén, som framför allt är ihågkommen som en av Sveriges mest kända tonsättare, kom tidigt att ägna sig åt landskapsmåleri, först i en nationalromantisk anda och därefter med detaljerade och ljusdränkta skildringar från vistelser bland annat på Capri. I utställningen visas även ett antal verk av Alfvéns konstnärsvänner, såsom Alice Nordin, Marie Krøyer, prins Eugen, Anders Zorn och Carl Milles. Denna mindre utställning i Bernadotterummet ingår i det rikstäckande 150-årsjubileet av Hugo Alfvéns födelse och arrangeras, med tillhörande föredrag och konserter, i samarbete med Musikaliska Akademien, Alfvéngården i Tällberg och Alfvénfonden.

Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland
14 maj 2022 – 22 januari 2023
I samband med firandet av Ålands 100-åriga självstyrelse 2021-2022, arrangerar Waldemarsudde den första utställningen i Sverige om den intressanta, men sällan uppmärksammade konstnärskolonin i Önningeby på Åland. Konstnärskolonin, som var verksam ca 1886-1914, bestod framförallt av svenska, finska och estniska konstnärer. Utställningen lyfter fram ett stort antal av de svenska och finländska Önningebymålarnas allra främsta verk från landsbygden och den åländska skärgården, men även vänporträtt och fotografier från livet i konstnärskolonin.

Bland de representerade konstnärerna finns J.A.G Acke, Fredrik Ahlstedt, Ida Gisiko-Spärck, Anna Wengberg och Edvard Westman från Sverige samt Victor Westerholm, Elin Danielson-Gambogi, Hanna Rönnberg, Ellen Favorin, Amélie Lundahl, Eva Acke, Elias Muukka, Helmi Sjöstrand och Aleksander Federley från Finland.

Utställningen har tillkommit i samarbete med Önningebymuseet på Åland.

Isaac Grünewald – Konst och teater
3 september 2022 – 12 februari 2023

En omfattande och forskningsbaserad utställning som visar bredden och mångsidigheten i Isaac Grünewalds rika konstnärskap. Här presenteras måleri, förstudier till scenografier inom opera och balett, kostymteckningar, förstudier till offentliga utsmyckningar, konsthantverk, design, illustrationer och film. Även Grünewalds starka position i svenskt kulturliv kommer att lyftas fram mot bakgrund av tidens samhällsutveckling, samt i förhållande till sociala kontakter och nätverk nationellt och internationellt.

Utställningen kompletteras av en omfattande och rikt illustrerad publikation med artiklar skrivna av ett antal framstående forskare inom konst- och teatervetenskap.

Charlotte Gyllenhammar
12 november 2022 – 26 mars 2023
En innovativ och uttrycksfull utställning med en av Sveriges mest kända konstnärer, Charlotte Gyllenhammar. Gyllenhammars konstnärskap är både mångbottnat och drabbande. Hon utforskar ofta gränser och närmar sig frågor om döden och livet, varandet och var vår existens upphör. Skulptur, teckning, installation samt film och fotografi, samverkar i presentationen med hennes verk som visas både inomhus och utomhus i museets park. Till utställningen hör en rikt illustrerad katalog.

För mer information vänligen kontakta Kommunikationschef Cecilia Dalborg, c.dalborg@waldemarsudde.se alt mobil: 0709-754 708.