Utställningar 2021 på Prins Eugens Waldemarsudde

Ladda hem pressbilder

  • Courtney Makins, Absent Bodies, 2019/2020 skapat i samarbete med Designmuseum, Danmark. Foto: Mariya Pepelanova för Office Magazine, 2020. ©Mariya Pepelanova.
  • Sigrid Hjertén, Schweizersjön, 1935, olja på duk, 73, 5 x 92,5 cm. Foto: Prins Eugens Waldemarsudde
  • Hanna Pauli, Konstnären Venny Soldan-Brofeldt, 1886 - 1887. Olja på duk, 125,5 x 134 cm. Göteborgs konstmuseum Fotograf: Hossein Sehatlou
  • Lars Lerin, Flaket, 2007. Akvarell 105 x 155 cm. Foto: Lars Lerin
2021-01-29

Utställningar 2021 på Prins Eugens Waldemarsudde

”Prins Eugens Waldemarsuddes utställningsprogram 2021 präglas av kreativitet, experimentlusta och kunskapsdjup. Vår önskan är att årets utställningar ska bidra till att skänka våra besökare starka konstupplevelser och väcka reflektioner kring dagsaktuella frågor om konst och mode, hållbarhet, identitet, konstnärsrollen och klimatpåverkan. Med en kombination av utställningar med betydande historisk konst och presentationer av experimentell samtidskonst, skapas under året intressanta möten och synergieffekter. Med öppenhet och flexibilitet följer vi samhällsutvecklingen och anpassar vår verksamhet så att ett museibesök ska vara tryggt, säkert, inspirerande och upplevelserikt! Ni är alla varmt välkomna till årets spännande utställningsprogram på Sveriges vackraste konstmuseum” hälsar museichef Karin Sidén.

Future Nordic Fashion
24 april – 3 oktober 2021
Den nya generationen av modedesigners experimenterar med modets gränser och normer. De ställer frågor och tecknar en ny, personlig och självkritisk framtid. I utställningen visas ett urval visionära kreationer, som har skapats av några av de främsta nyexaminerade modedesigners inom ramen för den nordiska designtävlingen Designers´ Nest. Teman och frågeställningar som lyfts fram i utställningen, i både plagg och film, är identitet, hållbarhet och gränser mellan mode och konst.

Utställningen har tillkommit i samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde och co-curators Ane Lynge-Jorlén, fil dr i modeteori och -historia och VD för Designers´ Nest samt Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Naturlyrik och färgens klang – Höjdpunkter ur konstsamlingen
12 juni – 22 augusti 2021

Under sommaren 2021 visas en omfattande presentation med verk ur museets rika samlingar i Galleriet på Waldemarsudde. Presentationen belyser prins Eugens betydande insatser som samlare och mecenat med fokus på det sena 1800-talets friluftsmåleri, sekelskiftets stämningsmåleri och modernismens utforskande av färg och form under 1900-talets första decennier. I utställningen kommer besökarna kunna återse många kända och omtyckta verk av bl.a. Eugène Jansson, Leander Engström, Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald, men även få möjlighet att upptäcka gömda skatter ur museets tecknings- och grafiksamling som sällan visas publikt. Det blir en lustfylld konstupplevelse där måleri, konst på papper, skulptur och konsthantverk samt vackra blomsterarrangemang samverkar i ett helt.

Ett eget rum – Konstnärsrollen under det sena 1800-talet
11 september 2021 – 23 januari 2022
Utställningen belyser hur kvinnliga konstnärer erövrade konstnärsrollen under en tid av radikala samhällsförändringar och jämställdhetssträvanden. I presentationen skildras hur betydande nordiska konstnärer som Julia Beck, Hanna Hirsch-Pauli, Bertha Wegmann och Helene Schjerfbeck iscensätter sig själva i konstnärsrollen i dialog med sina samtida manliga kollegor såsom bl.a. Edvard Munch, Ernst Josephson, Christian Krohg, Carl Larsson och Anders Zorn. Utställningen undersöker även hur samlare och konstkritiker medverkade till att profilera och upphöja tidens konstnärer. Konstnärernas resande och internationalisering samt utställningsmediets betydelse, inte minst Salongen i Paris, är ytterligare teman som lyfts fram i utställningen. Omkring ett hundratal visuellt starka och nydanande verk med motiv som självporträtt, kamratporträtt och ateljéinteriörer visas i denna omfattande, spännande och forskningsbaserade utställning.

Expedition Konst
30 oktober 2021 – 27 februari 2022
Åtta framstående samtidskonstnärer, Lars Lerin, Dascha Esselius, Bigert & Bergström, Svenerik Jakobsson, Hanna Ljungh, Josef Bull, Sigrid Sandström och Johan Petterson, medverkar i denna experimentella och innovativa utställning kopplad till Polarforskningssekretariatets konstprogram och vistelser på Arktis och Antarktis. Utställningen belyser intressanta frågeställningar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap och presenteras i form av måleri, grafik, fotografier, skulpturala objekt, ljusinstallationer och filmiska verk. Expedition Konst, som visas både inomhus och i parken, arrangeras i samarbete med Polarforskningssekretariatet.

Till utställningar arrangeras intressanta föreläsningar, visningar, konserter samt program för barn och unga.

För mer information vänligen kontakta,
Cecilia Dalborg, kommunikationschef, c.dalborg@waldemarsudde.se, 0709-754 708