Hanna Hansdotter – Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat 2020

Ladda hem pressbilder

  • Verk av Hanna Hansdotter. Foto: Fredrika Eriksson
  • Hanna Hansdotter. Foto: Märta Thisner
2020-09-18

Hanna Hansdotter – Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat 2020

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium inrättades år 2011 med syfte att premiera en ung lovande konstnär med ett stipendium på en halv miljon kronor. Vinnaren får även ställa ut ett antal verk på Prins Eugens Waldemarsudde. Årets stipendiat, Hanna Hansdotter, tar emot sitt stipendium den 7 oktober på Waldemarsudde och hennes verk visas fr.o.m. 8 oktober – 8 november.

Glaskonstnären Hanna Hansdotter, född i Lund 1984, har utsetts till årets mottagare av Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2020. Hanna Hansdotter bor på en gård i Skruv, mitt i det småländska glasriket. Hon arbetar tätt samman med glasblåsarna och har själv utbildning som glasblåsare i Kosta och Orrefors. Hon examinerades från Konstfack 2017 och har därefter varit verksam som konstnär och formgivare för Kosta Boda, främst med konstglas men även offentliga installationer och småskaliga produktioner. Hennes första separatutställningen ägde rum på CFHILL i Stockholm 2018 och hon har ställt ut även internationellt.

Hanna är representerad på bl.a. Nationalmuseum, Statens konstråd och Region Kronoberg.

Juryns motivering: ”Med en övertygande formsäkerhet utvecklar Hanna Hansdotter lustfyllt glaskonsttraditionen med konstnärlig integritet och genomför en upplyftande lyckad kombination av måleri, skulptur och glas”.

Årets jury har bestått av Karin Sidén, överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde, Bo Nilsson, konsthallschef vid Artipelag och Roger Metto, konstnär.

Utställningen pågår på Prins Eugens Waldemarsudde 8 oktober – 8 november 2020.

Ytterligare upplysningar om stipendiet och stipendiaten kan lämnas av stiftelsens ordförande Björn Teke, 0725-896333.