Den 2 juni öppnar Prins Eugens Waldemarsudde

Ladda hem pressbilder

  • Lena Cronqvist, Skyddsängeln, 2010. Olja och tempera på duk, 165 x 135 cm. Foto: Ove Kvavik/Munchmuseet
  • Helene Schjerfbeck, Konvaljer in blått glas I (Den sneda vasen), 1920. Olja på duk, 40,5 x 33,2 cm Privatsamling Bild: Finlands nationalgalleri / Hannu Aaltonen
  • John Bauer, Bianca Maria och trollen, 1913. Akvarell på papper, 31,5 x 33,5 cm. Foto: Bukowskis.
  • Karl Dunér, Sven, 2019. Ljudskulptur. Foto: Lasse Forsberg
2020-05-26

Den 2 juni öppnar Prins Eugens Waldemarsudde

Från och med den 2 juni välkomnar vi våra besökare tillbaka till museet. Vi planerar för ett öppnande under trygga och anpassade former med begränsat antal besökare på museet samtidigt.

”Äntligen kan vi öppna museet igen!  Vi gör det med eftertanke och ansvarsfullt så att ett besök ska kännas både tryggt och välkomnande. Vår förhoppning är att museet i sig men också våra kritikerrosade utställningar Stilla skönhet och Lena Cronqvist ska möjliggöra såväl starka konstupplevelser som djupa reflektioner. Det är min och museets förvissning att konst och kultur är omistliga för människan och för det samhälle vi lever i”, säger museichef Karin Sidén.

Våra två pågående utställningar har förlängts så att fler besökare ska få möjlighet att se dem, Stilla skönhet visas t.o.m. 16 augusti och Lena Cronqvist visas t.o.m. 25 oktober. Till hösten öppnar museet två nya spännande utställningar Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen och Karl Dunér.

Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen
5 september 2020 – 24 januari 2021
En magisk, besjälad natur med djupa, mystiska skogar och naturväsen som troll, älvor och näcken lyfts fram i denna utställning där måleri, grafik och skulptur från sekelskiftet 1900 interagerar med fotografi, skulptur och installationskonst av samtida konstnärer. Ett centralt konstnärskap i utställningen är John Bauer som med sina illustrationer för sagosamlingen Bland tomtar och troll har haft en djup påverkan på föreställningar om naturens och skogens mystik och magiska kraft. Förutom verk av John Bauer presenteras bl.a. verk av Theodor Kittelsen, Louis Moe, Agnes de Frumerie, Akseli Gallen-Kallela samt samtida konstnärer som Maria Friberg och Elisabeth Henriksson.

Karl Dunér
14 november 2020 – 28 februari 2021
I mitten av november öppnar en utställning med konstnären och regissören Karl Dunér. Presentationen innehåller mekaniska dockor, skulptur och film. Dockorna samspelar suggestivt med varandra som i en slags föreställning.  Tekniken bygger på ett möte mellan den japanska Bunraku-traditionen och samtida elektronik. Varje docka har sin egen andning och sina egna rörelser. Och liksom med de andra mekaniska skulpturerna i utställningen, så kan inget skeende upprepas i denna spännande och nydanande utställning.

Museets öppettider 2 juni – 31 augusti tisdag – söndag kl. 11-17.
Café Ektorpet i parken håller fortsatt öppet måndag – söndag kl. 11-17.

För mer information vänligen kontakta kommunikationschef Cecilia Dalborg, e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se alt. mobil: 0709-754 708.