2019-05-29

Utställningar och program hösten 2019

Till hösten erbjuder Waldemarsudde tre nya utställningar. I september öppnar Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden, den första monografiska utställningen i Skandinavien med den betydande brittiske konstnären. I oktober blir det sedan vernissage för konstnären Meta Isæus-Berlins drömska utställning med måleri och installationskonst. Kort därefter öppnar en mindre utställning med vinnaren av Åke Andrén stiftelsens konstnärsstipendium 2019. Till utställningarna arrangeras ett flertal intressanta föreläsningar, visningar, konserter samt program för barn och unga.

Utställningar hösten 2019

Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden
14 september 2019 – 26 januari 2020
I höst visar vi verk av den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones (1833-1898). Det blir den första monografiska utställningen med den prerafaelitiska konstnären i Skandinavien och ett unikt tillfälle att introducera Burne-Jones för en svensk och övrig skandinavisk publik. I presentationen ingår fascinerande målningar, teckningar och textila verk, men också reflektioner över hans betydelse och inverkan på skandinavisk konst och design.
Sir Edward Coley Burne-Jones var en av nyckelpersonerna i brittisk konst under senare hälften av 1800-talet, samt en pionjär för europeisk symbolism. Han var också en framträdande medlem av Arts & Crafts-rörelsen tillsammans med William Morris och en föregångare till modern design. Utställningen produceras i samarbete med Tate Britain, KODE i Bergen och Nordic Institute of Art.

Meta Isæus-Berlin – Nattlogik
5 oktober 2019 – 16 februari 2020
En tematiskt spännande och vacker utställning med måleri och installationskonst om den perspektivförskjutning som du kan få om natten. Insikter, andra tankar om förut välkända mönster och sanningar som kanske gör ont. Gamla minnen dyker upp som ristat i mörkret. Man skakar av sig tankarna på morgonen och välkomnar dagens klara, nybadade ljus.
Meta Isæus-Berlin (f. 1963) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och är sedan 1990-talet en tongivande konstnär verksam inom måleri och installationskonst. I Meta Isæus-Berlins verk blandas symbolik med det till synes realistiska. Hennes konst har visats på en rad svenska och internationella konstarenor, bl.a. biennalerna i Istanbul och Venedig (1997) samt Melbourne (1999).

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat
16 oktober – 17 november 2019
Åke Andrén stiftelsens konstnärsstipendium inrättades år 2011 med syfte att premiera en ung lovande konstnär med ett stipendium på en halv miljon kronor. Vinnaren får även ställa ut ett antal verk på Waldemarsudde i en mindre utställning som även kommer att visas på Jönköpings museum och Borås Konstmuseum.

Evenemang hösten 2019

Torsdag 5/9 kl. 18.00
Prins Eugen – Facetter ur ett liv som samlare och mecenat
Intendent för samlingarna Carina Rech berättar om prins Eugen som samlare och mecenat. Det blir en resa i svensk konsthistoria genom prins Eugens konstförvärv från 1880-talet fram till och modernismen.

Söndag 8/9 kl. 13.00
Sensommarblom i parken
Trädgårdsmästare Marina Rydberg tar er med på en inspirerande vandring med visning av träd och blommor i prinsens vackra park.

Onsdag 18/9 kl. 18.00
Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden
Museichef Karin Sidén håller ett övergripande föredrag om Edward Burne-Jones spännande konstnärskap och reflekterar över hans betydelse för, och inverkan på, nordisk konst.

Torsdag 19/9 kl. 18.00
Dahlior och andra sensommarblomster
Florist Kristina Öhman berättar om och ger tips på hur du kan arrangera sensommarens färgsprakande blommor i vackra uppsättningar.

Lördag-söndag 21-22/9 kl. 12.00-16.00
Höstmarknad
Vi bjuder in till en härlig helg i parken med bl.a. visningar och rådgivning av vår kunniga trädgårdspersonal. Se vår fina pelargonutställning och handla lökar, plantor och andra trädgårdsartiklar.

Torsdag 26/9 kl. 18.00
Prinsen i engelska trädgårdar
Följ med trädgårdsmästare Marina Rydberg på en vandring i parken med fokus på prins Eugens inspiration från engelska trädgårdar. Visningen avslutas i vår pelargonutställning som visas i orangeriet.

Onsdag 2/10 kl. 18.00
I Arts & Crafts-rörelsens och William Morris fotspår
Cilla Robach, förste intendent vid Nationalmuseum, håller ett föredrag om hantverk och design med utgångspunkt i Arts & Crafts-rörelsen och dess inverkan på samtida design.

Onsdag 9/10 kl 18.00
Konstnärssamtal med Meta Isæus-Berlin
Möt konstnären Meta Isæus-Berlin i ett samtal med museichef Karin Sidén om måleri, installationskonst, speglingar och perspektivförskjutning.

Onsdag 16/10 kl. 18.00
Edward Burne-Jones – Prerafaelit, estet och symbolist
Dr Alison Smith, Chief Curator på National Portrait Gallery och tidigare Lead Curator på Tate Britain, föreläser om den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones som var en pionjär för symbolismen i Europa. Föredraget hålls på engelska. Kvällen inleds med en introduktion på svenska av museichef Karin Sidén.

Torsdag 17/10 kl. 18.00
Symbol och symbolik i konstens värld
Elisabet Hedstrand, intendent museipedagogik, tar er med på en specialvisning av Edward Burne Jones – Prerafaeliterna och Norden där vi utforskar konstverkens berättande detaljer och symbolspråk.

Onsdag 6/11 kl. 18.00
Om dröm, medvetenhet och kreativitet
Ett spännande samtal om tillståndet mellan sömn och vakenhet med konstnären Meta Isæus-Berlin och idéhistorikern Per Johansson, aktuell med bl.a. podden Myter och mysterium i P1.

Torsdag 14/11 kl. 18.00
Prins Eugen och England
År 1896 besökte prins Eugen England för första gången. Han tilltalades mycket av landet och dess invånare och återvände ett antal gånger, både som privatperson och i officiella sammanhang. Om dessa besök berättar arkivarie Anna Meister med hjälp av brev och bilder ur Waldemarsuddes arkiv.

Onsdag 11/12 kl. 18.00
Julens blommor
Trädgårdsmästare Marina Rydberg och florist Kristina Öhman berättar om Waldemarsuddes traditioner kring julblommor och visar exempel på vackra arrangemang. Ett gyllene tillfälle att inspireras och köpa julblommor som amaryllis, hyacinter och kransar.

Workshops

Onsdag 11/9 kl. 15.00-17.30
Bukettbinderi
Waldemarsuddes florist Kristina Öhman berättar om och ger tips på hur du kan arrangera sensommarens färgsprakande blommor i en egen vacker bukett.

Torsdag 26/9 kl. 17.00-19.30 alt. lördag 28/9 kl. 9.30-12.00
Pelargoner – Från frö till krukväxt
En inspirerande workshop med museets odlingsansvarige Christer Johansson. Dagen inleds med en visning av pelargoner i orangeriet, därefter ges praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd, beskärning och vinterförvaring av pelargoner.

Torsdag 21/11 kl. 18.00-20.00
Bind din julkrans
Florist Kristina Öhman delar med sig av sina erfarenheter och ger praktiska råd och tips i skapandet av vackra och dekorativa kransar till jul.

Musik på Udden

Onsdag 25/9 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Per Öman (violin), Josef Alin (cello), Vidar Andersson-Meilink (viola), Anders Lagerqvist (violin), Matilda Lindholm (piano), James Opie (viola) och Henrik Blixt (fagott)
Recitation: Lil Terselius
Musik av: Edward Elgar, Ethel Smyth, Henry Litolff och William Sterndale Bennett
Text av: Edgar Allan Poe och Christina Rossetti

Onsdag 20/11 kl. 18.30
Höstkonsert
Medverkande musiker: Nicolas Dautricourt (violin), Zlata Chochieva (piano) och Per Nyström (cello)
Musik av: Dmitrij Sjostakovitj och Antonin Dvořák
Presentation: Jonas Lundblad, musikvetare

Onsdag 18/12 kl. 18.30
Julkonsert
Medverkande musiker: Lihay Bendayan (violin), John Nalan (piano), Kim Hellgren (viola) och Anders Lagerqvist (violin)
Sång: Paulina Pfeiffer (sopran)
Recitation: Marie Göranzon
Musik av: Gustav Holst, Augusta Holmès, Charles Villiers Stanford, Edward Elgar, David Matthews och Arthur Somervell
Texter av: Charles Dickens och Oscar Wilde

Barn och unga

Söndagen 1/9 kl. 11.00-11.30
Musikalisk barnföreställning: Molnens melodi
Ett musikaliskt äventyr bland fjäll och moln för de yngsta. Dansa och sjung med oss! Efter föreställningen får den som vill måla eller spana på moln i parken. Medverkande: Björn Petersson, kompositör och bas, Agnes Åhlund sång, Joel Haag gitarr, Lies Hendrix durspel och Linnéa Krylén, illustratör. Rek. ålder 3-6 år.

Söndagar 8-15/9 kl. 13.00-15.00
Familjesöndagar: Blommor på Waldemarsudde
Vi går på upptäcktsfärd i konstnärens trädgård och tittar närmare på sensommarens vackra blomster. I ateljén modellerar vi egna blommor och blad med lera som vi målar i regnbågens färger. Rek. från 5-10 år.

Lördag–söndag 21-22/9 kl. 12.30-14.00 och 14.30-16.00
Friluftsmåleri: Höst i konstnärens trädgård 
I samband med vår höstmarknad erbjuder vi trädgårdsvandringar för barn där vi utforskar parkens träd och sensommarblomster. Därefter blir det friluftsmåleri i parken. Rek. från 5 år och uppåt.

Söndagar 29/9 – 20/10 kl. 13.00-15.00
Familjesöndagar: Dröm, legend och saga
Följ med på en magisk konstvisning i utställningen Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden. Lyssna till myter och legender från förr och utforska sagolika figurer i konsten. I ateljén målar vi egna drömvärldar med flödande färger på stora papper. Rek. från 5-10 år.

Tisdag–fredag 29/10–1/11 kl. 13.00-15.30
Höstlov: Teckna fantasy
Magi, drakar, monster och hjältar! På höstlovet erbjuder vi workshops i teckning ledda av skickliga fantasytecknare. Hämta inspiration från myter, legender och drömvärldar i konstutställningen Edward Burne Jones – Prerafaeliterna och Norden. Höstlovsvisning kl. 13.00 och workshop i teckning kl. 14.00-15.30. Rek. från 9 år och uppåt.

För mer information vänligen kontakta kommunikationschef Cecilia Dalborg, c.dalborg@waldemarsudde.se alt mobil: 0709-754-708