2019-01-11

Pressvisning: Björn Wessman – En målares väg

Torsdagen den 7 mars kl. 10.00 (kaffe och smörgås serveras fr.o.m. kl. 9.45)

På Prins Eugens Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6, Djurgården

O.S:A senast måndag 4 mars till: c.dalborg@waldemarsudde.se alt. mobil: 0709-754 708.

Björn Wessman – En målares väg
9 mars – 26 maj 2019

Natur och växtlighet kom tidigt att intressera Björn Wessman, vilket också präglat hans konstnärskap. Vyer från vandringar i världen, botaniska trädgårdar och skogen kring ateljén i Stockholms skärgård är återkommande motiv i hans färgstarka måleri. Naturen glöder i hans sinnliga landskap som fångar viddernas dramatik och parkernas mystär. Utställningen omfattar verk från tidigt åttiotal till dags dato, med koncentration på de senaste årens arbeten där flertalet av de stora och anslående målningarna inte har visats tidigare.

Waldemarsuddes omfattande utställning En målares väg är den första retrospektiven med konstnären Björn Wessmans måleri. I utställningen får besökaren följa med på en fascinerande resa genom Wessmans rika konstnärskap, alltifrån 1980-talets tidiga collage och uttrycksfulla postromantiska landskapsmålningar till dagens färgstarka naturskildringar från olika platser i världen som Frankrike, Nya Guinea, Norrlands Kebnekaise och Lapporten, Stockholms skärgård och den egna trädgården. Den sistnämnda möter vi såväl i ett antal av Wessmans målningar, som i en iscensatt trädgårdsdel med blommande rhododendron i den kommande utställningen.

”I Björn Wessmans utställning uppstår en korrespondens mellan måleriet och trädgården som konstform, som minner om prins Eugens eget allkonstverk Waldemarsudde där konsten, parken och trädgården utgör ett helt och fungerar som uttryck för prinsens konstnärskap. Wessmans skapade landskap ger även uttryck för en exceptionell förmåga att med färgens hjälp förmedla olika stämningar.” säger museichef Karin Sidén.

Sedan tiden på konsthögskolan på slutet av 1970-talet och början av 80-talet har Wessman i sitt skapande utgått från collagetekniken och dess rika möjligheter. Med hjälp av fotografier, studier och minnesbilder komponerar han ihop sina fiktiva landskap från olika natur- och bildfragment. Dessa landskap förhöjer och bär fram färgens egenvärden, som förmedlare av känslor och stämningar. Björn Wessman själv talar gärna om färgens emotionella värden, om färgstämningar och om naturens budskap.

”Färg är en maktfaktor både sinnligt och språkligt, och det landskap vi lever i färgar av sig i vår tillvaro vare sig vi vill eller ej! Att måla med naturen som förebild är att bjuda betraktaren ett landskap oexploaterat där färgens egen domän öppnar ögonen för ett annat seende.”, säger konstnären Björn Wessman.

Björn Wessman föddes 1949 i Hässleholm. År 1974 sökte han in till Gerlesborgsskolan, innan han 1976 påbörjade sina studier på Kungl. konsthögskolan för bl.a. Olle Kåks och Peter Dahl. På det tidiga 1980-talet kom Wessman att ställa ut på bl.a. Svenska bilder och Galleri Engström. Därefter har antalet utställningar varit många på gallerier, konsthallar och museer runtom i Sverige och utomlands. Wessman är representerad i ett flertal museisamlingar, däribland Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Bildmuseet i Umeå och Norrköpings konstmuseum. Offentliga utsmyckningar av Wessman kan beskådas i bl.a. Regionsjukhuset i Malmö, Tomteboda postterminal och i Sahlénhuset i Stockholm.

Vår omfattande utställning, som visas på två våningsplan i Slottet på Waldemarsudde, kompletteras av en film om Björn Wessman producerad av Hasse Lisskog samt en rikt illustrerad katalog.

Kommande program i anslutning till utställningen:

Onsdag 13/3 kl. 18.00
Konstnärssamtal med Björn Wessman
Möt konstnären Björn Wessman i ett spännande samtal med museichef Karin Sidén om konst, natur och inspiration. Kvällen avslutas med ett kortare specialkomponerat musikinslag framfört av Björn Wessman och Isidor Breitholtz.

Onsdag 10/4 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Magnus Grönlund (gitarr), Dan Larsson (klarinett) och Mika Takehara (vibrafon)
Recitation: Irene Lindh
Musik av: Claude Debussy, Karin Forsman, Ingvar Karkoff, Gitta Steiner och Mika Takehara
Texter av: Björn Wessman

Torsdag 25 april kl. 18.00
Målarens trädgård
Konstnär Björn Wessman, trädgårdsmästare Marina Rydberg och tidigare ordförande i Rhododendronsällskapet Stefan Salomonsson samtalar om växtlighet och kreativitet med koppling till prins Eugens och Björn Wessmans stora trädgårdsintresse.

Allmänna visningar av utställningen ges på onsdagar och lördagar kl. 14.00