2018-12-06

Utställningar och program våren 2019

I vår presenteras tre nya spännande utställningar på Waldemarsudde. Vi börjar i februari med en stor utställning om den mytomspunna konstnärskolonin i Grez-sur-Loing. I mars blir det sedan vernissage för konstnären Björn Wessmans färgstarka måleri. Under hela våren och sommaren visar vi även en mindre utställning i Bernadotterummet med Yanan Lis stämningsfulla fotografier av Prins Eugens Waldemarsudde. Till vårens utställningar arrangeras intressanta föreläsningar, visningar, konserter samt program för barn och unga.

Utställningar våren och sommaren 2019

Grez-sur-Loing – Konst och relationer
16 februari- 18 augusti 2019
Grez-sur-Loing är en mytomspunnen konstnärsby i svensk konsthistoria som i denna utställning för första gången presenteras som en internationell konstnärskoloni med i synnerhet skandinaviska och anglosaxiska konstnärer, författare och musiker. I Grez uppstod på det sena 1800-talet olika relationer och samband mellan konstnärerna av olika nationaliteter och de fascinerande verk som de skapade. Utställningen visar över 80 konstverk av såväl kända som mer okända konstnärer, som bl.a. Karin och Carl Larsson, Karl och Tekla Nordström, Julia Beck och August Strindberg men också av William Blair Bruce, Kanadas mest kända impressionist, och av dennes svenska hustru, den framstående skulptören Carolina Benedicks.

Björn Wessman – En målares väg
9 mars – 26 maj 2019
Natur och växtlighet kom tidigt att intressera Björn Wessman, vilket också präglat hans konstnärskap. Vyer från vandringar i världen, botaniska trädgårdar och urskogen kring ateljén i Stockholms skärgård är återkommande motiv i hans färgstarka måleri. Naturen glöder i hans sinnliga landskap som fångar viddernas dramatik och parkernas mystär. Utställningen omfattar verk från tidigt åttiotal till dags dato, med koncentration på de senaste årens arbeten där flertalet av de stora och anslående målningarna inte har visats tidigare.

”Naturen är källan till vår varseblivning och ljuset formar verkligheten. Min avsikt är att med färgens hjälp hitta nycklar till en djupare förståelse av naturens processer”, säger konstnären Björn Wessman.

Prins Eugens Waldemarsudde – Ett allkonstverk
Fotografier av Yanan Li

4 december 2018 – 6 oktober 2019
Under ett flertal år har fotografen Yanan Li i bild tolkat det som är utmärkande för Prins Eugens Waldemarsudde som allkonstverk. Med konstnärlig blick har han fotograferat natur, skulpturer, kulturhistoriska byggnader, våra vackra interiörer, uppmärksammade konstutställningar och övrig publik verksamhet. Hans stämningsfulla fotografier skildrar platsen under olika årstider, tider på dygnet, i varierande ljus och väder. Utställningen som visas i Bernadotterummet innehåller ett urval fotografier tagna i naturen, parken och trädgården vid Waldemarsudde.

Evenemang våren och sommaren 2019

Onsdag 20/2 kl. 18.00
Den internationella konstnärskolonin i Grez-sur-Loing
Museichef Karin Sidén berättar om konstnärskolonin i Grez-sur-Loing under dess glansperiod på 1880-talet då bl.a. Julia Beck, Karin Bergöö, P.S. Krøyer, Carl Larsson, John Lavery vistades i byn. Med utgångspunkt i landskapsbilder och kamratporträtt får man stifta bekantskap med kolonins främsta konstnärer.

Onsdag 6/3 kl. 18.00
Tulpanarrangemang i slottet
Florist Kristina Öhman berättar om och visar exempel på vackra tulpanarrangemang i slottets Sällskapsvåning. Välkommen att inspireras samtidigt som du lär dig mer om vårens älskade blomma, tulpanen.

Onsdag 13/3 kl. 18.00
Konstnärssamtal med Björn Wessman
Möt konstnären Björn Wessman i ett spännande samtal med museichef Karin Sidén om konst, natur och inspiration. Kvällen avslutas med ett kortare specialkomponerat musikinslag framfört av Björn Wessman och Isidor Breitholtz.

Torsdag 28/3 kl. 18.00
Konsten att roa sig
Intendent för samlingarna Carina Rech berättar om konstnärfester och kostymbaler i München, Paris och Grez-sur-Loing under det sena 1800-talet. Vi följer med nordiska konstnärer, som Carl Larsson och Julia Beck, på festligheter i måleri, teckning, karikatyr och fotografi.

Onsdag 3/4 kl. 18.00
Tulpanarrangemang i slottet
Florist Kristina Öhman berättar om och visar exempel på vackra tulpanarrangemang i slottets Sällskapsvåning. Välkommen att inspireras samtidigt som du lär dig mer om vårens älskade blomma, tulpanen.

Torsdag 11/4 kl. 18.00
Med prins Eugen i Toscana
Arkivarie Anna Meister berättar om den resa som prins Eugen gjorde till Florens vintern 1897 till 1898. I sällskap med konstnärsvänner utforskade han konsten, gjorde utflykter till småstäder och byar på landsbygden och njöt av den toskanska naturen.

Torsdag 25/4 kl. 18.00
Målarens trädgård
Konstnär Björn Wessman, trädgårdsmästare Marina Rydberg och tidigare ordförande i Rhododendronsällskapet Stefan Salomonsson samtalar om växtlighet och kreativitet med koppling till prins Eugens och Björn Wessmans stora trädgårdsintresse.

Torsdag 2/5 kl. 18.00
Träd i prinsens park
Trädgårdsmästare Marina Rydberg tar er med på en intressant visning i Waldemarsuddes vackra park och berättar om trädens ursprung, vård och historia.

Söndag 12/5 kl. 13.00
Vårblom
Prins Eugen skapade inte bara ett vackert hem, utan även en fantastisk trädgård och park. Följ med trädgårdsmästare Marina Rydberg på en visning av den praktfulla trädgården när den är full av vårblomster som tulpaner, narcisser och andra lökväxter.

Lördag-söndag 18 – 19/5 kl. 12.00 – 16.00
Trädgårdsdagar
Vi öppnar upp Waldemarsuddes växthus, bänkgård och trädgårdsmästeri. Träffa vår kunniga trädgårdspersonal som ger odlingsråd och tips, följ med på visningar och handla plantor och andra trädgårdsartiklar.

Torsdag 16/5 kl. 18.00
Symbol och symbolik – Skulpturvandring i slott och park
Elisabet Hedstrand, intendent museipedagogik, tar er med på en vandring där vi utforskar betydelsen av skulpturernas berättande detaljer och symbolspråk.

Torsdag 13/6 kl. 18.00
Prins Eugen – facetter ur ett liv som samlare och mecenat
I anslutning till årets sommarutställning med verk ur Waldemarsuddes samlingar berättar intendent för samlingarna Carina Rech om prins Eugen som samlare och mecenat. Det blir en resa i svensk konsthistoria sett genom prins Eugens konstförvärv från 1880-talet fram till modernismen.

Workshops

Torsdag 21/3 kl. 18.00-20.00
Tulpanbinderi
Waldemarsuddes florist Kristina Öhman berättar om och ger tips på hur du kan arrangera vårens vackra tulpaner i en egen fin bukett.

Lördag – söndag 25-26/5 kl. 9.30-12.00
Pelargoner – från frö till krukväxt
En inspirerande workshop med museets odlingsansvarige Christer Johansson. Dagen inleds med en visning av pelargoner därefter ges praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd och beskärning av pelargoner.

Söndag 16/6 kl. 9.30-16.30
Konstkurs: Friluftsmåleri med känsla för ljus
Hämta inspiration från friluftsmåleriet i konstutställningen Grez-sur-Loing – Konst och relationer och måla ögonblicksbilder och landskap i vår vackra ateljé och park. Vi studerar landskapens atmosfär och ljus samt går igenom komposition och relationen kulör och ljus. Kursledare: Elisabet Hedstrand, intendent museipedagogik samt Helena Fogelström, konstpedagog.

Barn och unga

Söndagar: 28/4–12/5 kl. 13.00-15.00
Familjesöndagar: Mäktiga gudinnor och superhjältar
Möt segerns gudinna Nike och den modige hjälten Herakles. Följ med på en skulpturvandring bland parkens gudar och mytologiska väsen. I ateljén skapar vi egna figurer i lera.

Lördag–söndag 18–19/5 kl. 12.30-14.00 och 14.30-16.00
Trädgårdsvandring med friluftsmåleri: Vår i konstnärens trädgård
I samband med våra trädgårdsdagar erbjuder vi trädgårdsvandringar för barn följt av friluftsmåleri vid staffli med flödande färger. Vi målar med inspiration från trädgårdens vårblommor.

Söndagar: 26/5-2/6 kl. 13.00-15.00
Familjesöndagar: Friluftsmåleri på Waldemarsudde
Upplev friluftsmåleriet i vårens stora konstutställning Grez-sur-Loing – Konst och relationer. I parken målar vi egna landskap vid stafflier med inspiration från träden, ängarna och vattnet.

Lördag–söndag 8–9/6 kl. 12.00 och 14.00
Barnteater med friluftsmåleri: Fågel fisk eller mittemellan – en saga från en jordhög
Vad kom först – ekollonet eller eken? Var med när jorden, djuren, växterna och den allra första människan växer fram… Efter föreställningen bjuder vi på måleri vid stafflier i vår vackra park. Arrangeras i samarbete med Marionetteatern, Parkteatern- Kulturhuset Stadsteatern.

Musik på Udden

Onsdag 27/2 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Stefan Bojsten (piano), Bengt Rosengren (oboe), Anders Lagerqvist (violin) och Sandra Lied Haga (cello)
Recitation: Tomas Bolme Musik av: Melanie Bonis, Frederick Delius, Rita Strohl, Paul Pierné och Gabriel Fauré Texter av: August Strindberg och Verner von Heidenstam

Onsdag 10/4 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Magnus Grönlund (gitarr), Dan Larsson (klarinett) och Mika Takehara (vibrafon)
Recitation: Irene Lindh Musik av: Claude Debussy, Karin Forsman, Ingvar Karkoff, Gitta Steiner och Mika Takehara Texter av: Björn Wessman

Onsdag 8/5 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Emlyn Stam (viola), Willem Stam (cello), Anders Lagerqvist (violin) och Hanna Shybayeva (piano)
Recitation: Jonas Malmsjö
Musik av: Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Vincent d’Indy och Ernest Chausson
Texter från konstnärer och författare som vistats i konstnärskolonin Grez-sur-Loing

Onsdag 17/7 kl. 18.30
Sommarkonsert
Medverkande musiker: Roland Pöntinen (piano)
Pianomusik av William Seymer, Gustave Samazeuilh, Karol Szymanowski, Gustav Mahler och Heitor Villa-Lobos

För mer information vänligen kontakta Kommunikationschef Cecilia Dalborg, e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se alt. mobil: 0709-754 708.