2018-09-19

Varmt välkommen till pressvisning av höstens två fotoutställningar:

Helene Schmitz – Thinking Like a Mountain

och

Målaren som fotograf

Torsdagen den 4 oktober kl. 10.00 (kaffe och smörgås serveras fr.o.m. kl. 9.45)

På Prins Eugens Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6, Djurgården

Vänligen meddela om du kan närvara på pressvisningen senast måndag 1/10 till: c.dalborg@waldemarsudde.se alt. mobil: 0709-754 708.

 

Helene Schmitz – Thinking Like a Mountain

Helene Schmitz är en av Sveriges mest framgångsrika konstfotografer. Hon har i en rad projekt intresserat sig för relationen mellan natur och människa. Hennes arbeten gestaltar ofta tillstånd i obalans eller situationer bortom kontroll. I utställningen Thinking Like a Mountain presenteras en serie nya verk där Schmitz motiv är utvinning av naturresurser i Sverige och på Island. Fotografierna är ofta både vackra och hotfulla. Utställningen kan ses som meditationer över människans relation till naturen – en global, högindustriell och automatiserad omvandling av landskap.

Målaren som fotograf

Många konstnärer fotograferade runt sekelskiftet 1900. Fotografierna hade olika syften, vissa användes i det konstnärliga arbetet, andra var rent privata. I Målaren som fotograf visas fotografier av bland andra prins Eugen, Georg Pauli, Wilhelmina Lagerholm, August Strindberg och Anders Zorn ̶ flertalet fotografier har aldrig visats förut. Vyer av exempelvis Stockholm, Italien och svensk landsbygd varvas med bilder av fiskarbefolkning och överklassliv i skärgården. Runt 100 fotografier, såväl poetiska bilder som humoristiska skildringar, ingår i utställningen som också rymmer ett urval av prins Eugens privata bilder av kungafamiljen.

Utställningarna kompletteras av rikt illustrerade kataloger, film, föredrag, visningar och program för barn och unga.

Utställningarna visas 6 oktober 2018 – 17 februari 2019.

Program i anslutning till utställningarna:

Torsdag 11/10 kl. 18.00
Målaren som fotograf
Med utgångspunkt i fotografierna i utställningen Målaren som fotograf, berättar arkivarie Anna Meister om några av dessa och om vad och varför de elva utvalda konstnärerna fotograferade. I fotografierna, som är tagna mellan 1860- och 1910-talen, avbildas bland annat poetiska vyer av Stockholm, resor i Medelhavsländerna och svensk landsbygd.

Torsdag 25/10 kl. 18.00
Konstnärssamtal med Helene Schmitz
Möt fotografen Helene Schmitz i ett samtal med museichef Karin Sidén om hennes konstnärskap. Helene berättar om bakgrunden till utställningen Thinking like a Mountain. Det blir en diskussion om utvinning, resurser och bilden av landskapet. Den konstnärliga process som ligger till grund för utställningen och Helenes arbete med analogt storformatsfotografi kommer också belysas.

Tisdag–fredag 30/10–2/11 kl. 13.00-16.00
Höstlov: Workshops i foto
På höstlovet utforskar vi fotografi! Vi hämtar inspiration från höstens fotoutställningar och Waldemarsuddes vackra omgivningar. Rek. från 9 år.

Onsdag 7/11 kl. 18.30
Musik på Udden – Helene Schmitz ”Thinking like a Mountain”
Medverkande musiker: Gothenburg Combo/David Hansson (gitarr) och Thomas Hansy (gitarr)
Recitation: Elin Klinga
Musik av: Gothenburg Combo
Texter av: Aldo Leopold, Linda Vilhjálmsdóttir, Ingibjörg Haraldsdottir och Gerður Kristný,

Torsdag 22/11 kl. 18.00
Fotokonstens framväxt
Fil.dr. Niclas Östlind berättar om fotografins historia från 1800-talet fram till idag ur ett svenskt och internationellt perspektiv med utgångspunkt i de två pågående utställningarna Målaren som fotograf och Helene Schmitz – Thinking like a Mountain.

Onsdag 28/11 kl. 18.00
Landskap i förvandling
Helene Schmitz är en av Sveriges mest framgångsrika konstfotografer. Hennes verk i Thinking like a Mountain kan ses som meditationer över människans relation till naturen – en global, högindustriell och automatiserad omvandling av landskap. I samband med utställningen Thinking like a Mountain arrangeras ett samtal som lyfter förhållandet mellan människa, natur och utvinning. Medverkande: Helene Schmitz, konstnär, Helena Granström, författare, Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF. Museichef Karin Sidén medverkar som moderator.

För mer information vänligen kontakta kommunikationschef Cecilia Dalborg, e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se alt mobil: 0709-754 708.