Ladda hem pressbilder

2018-06-07

Utställningar och program hösten 2018

Till hösten erbjuder Waldemarsudde fyra nya utställningar. I september öppnar en stor utställning där Paula Modersohn-Becker och den tyska Worpswedekolonins spännande konstnärer presenteras. I oktober blir det vernissage för två fotoutställningar, Helene Schmitz – Thinking like a Mountain och Målaren som fotograf. Kort därefter öppnar en mindre utställning med vinnaren av Åke Andrén stiftelsens konstnärsstipendium 2018. Till utställningarna arrangeras ett flertal intressanta föreläsningar, visningar, konserter samt program för barn och unga.

Utställningar

Paula Modersohn-Becker och konstnärskolonin i Worpswede
15 september 2018 – 27 januari 2019
Byn Worpswede utanför Bremen blev på det sena 1800-talet hemvist för ett antal tyska konstnärer och författare. I konstnärskolonin ingick viss tid den internationellt firade målaren Paula Modersohn-Becker, men också Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Heinrich Vogeler, Fritz Overbeck, Hermine Overbeck-Rohte, Ottilie Reylaender och poeten Rainer Maria Rilke. Denna utställning är den första i Sverige att fokusera på Tysklands mest kända konstnärskoloni och det uttrycksfulla måleri i form av besjälade landskap, skildringar av den fattiga nordtyska bondebefolkningen, porträtt och suggestiva motiv från saga och myt som skapades i Worpswede. Presentationen innehåller ca 60 målningar samt ett antal teckningar och grafiska blad, och ger en unik möjlighet att upptäcka en för många okänd men fascinerande bildvärld.

Helene Schmitz – Thinking like a Mountain
6 oktober 2018 – 17 februari 2019
Helene Schmitz är en av Sveriges mest framgångsrika konstfotografer. Hon har i en rad projekt intresserat sig för relationen mellan natur och människa. Hennes arbeten gestaltar ofta tillstånd i obalans eller situationer bortom kontroll. I utställningen Thinking like a Mountain presenteras en serie nya verk där Schmitz motiv är utvinning av naturresurser i Sverige och på Island. Fotografierna är ofta både vackra och hotfulla. Thinking like a Mountain kan ses som meditationer över människans relation till naturen – en global, högindustriell och automatiserad omvandling av landskap.
”Det här projektet handlar om vår tids våldsamma omvandling av naturen i norra Europas utkanter. Utställningen reflekterar kring idén om Norden som en sista utpost – och drömmen om en vildmark orörd av människan. säger Helene Schmitz.

Målaren som fotograf
6 oktober 2018 – 17 februari 2019
Många konstnärer fotograferade runt sekelskiftet 1900. Fotografierna hade olika syften, vissa användes i det konstnärliga arbetet, andra var rent privata. I utställningen visas fotografier av bland andra prins Eugen, Georg Pauli, Wilhelmina Lagerholm, Wilhelm von Gegerfelt, August Strindberg och Anders Zorn̶flertalet fotografier har aldrig visats förut. Vyer av exempelvis Stockholm, Italien och svensk landsbygd varvas med bilder av fiskarbefolkning och överklassliv i skärgården. Runt 100 fotografier, såväl poetiska bilder som humoristiska skildringar, ingår i utställningen som också rymmer ett urval av prins Eugens privata bilder av kungafamiljen.

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat
17 oktober 2018 – 18 november 2018
Åke Andrén stiftelsens konstnärsstipendium inrättades år 2011 med syfte att premiera en ung lovande konstnär med ett stipendium på en halv miljon kronor. Vinnaren får även ställa ut ett antal verk på Waldemarsudde i en mindre utställning som även kommer att visas på Jönköpings museum och Borås Konstmuseum.

Program

Onsdag 5/9 kl. 15.00
Sensommarblomster
Waldemarsuddes florist Kristina Öhman berättar om och ger tips på hur du kan arrangera sensommarens färgsprakande blommor i vackra uppsättningar.

Torsdag 6/9 kl. 18.00
Höjdpunkter i samlingen
Elisabet Hedstrand, intendent museipedagogik, håller ett föredrag där vi tittar närmare på några av museets mest fängslande konstverk. Det blir en resa genom nordisk konsthistoria från 1880-talets friluftsmåleri till och med den tidiga modernismen.

Söndag 16/9 kl. 13.00
Sensommar i prinsens park
Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina Rydberg tar er med på en inspirerande vandring med visning av träd och blommor i prinsens vackra park.

Onsdag 19/9 kl. 18.00
Paula Modersohn-Becker och Worpswedekolonin
Museichef Karin Sidén inleder kvällen med att berätta om den fascinerande konstnärskolonin i Worpswede, i norra Tyskland, där många konstnärer och författare samlades kring sekelskiftet 1900. Därefter presenterar författaren Marie Darrieussecq sin nyutgivna bok Härligt är att leva här, som är en gripande skildring av konstnären Paula Modersohn-Becker som var verksam i konstnärskolonin. Programmet arrangeras i samarbete med Norstedts förlag och Franska Institutet. Marie Darrieussecqs presentation hålls på engelska.

Lördag-söndag 22-23/9 kl. 12.00 – 16.00
Höstmarknad
Vi bjuder in till en härlig helg i parken med bl.a. visningar och rådgivning av vår kunniga trädgårdspersonal. Se vår fina pelargonutställning och handla lökar, plantor och andra trädgårdsartiklar.

Torsdag 11/10 kl. 18.00
Målaren som fotograf
Med utgångspunkt i fotografierna i utställningen Målaren som fotograf, berättar arkivarie Anna Meister om några av dessa och om vad och varför de elva utvalda konstnärerna fotograferade. I fotografierna, som är tagna mellan 1860- och 1910-talen, avbildas bland annat poetiska vyer av Stockholm, resor i Medelhavsländerna och svensk landsbygd, folkliv och överklassliv, men även humoristiska skildringar ingår.

Onsdag 17/10 kl. 18.00
Kända och okända konstnärskolonier i norra Europa
På det sena 1800-talet bildades ett flertal konstnärskolonier i norra Europa, däribland i Skagen på norra Jylland, Worpswede utanför Bremen, vid sjön Racken i Värmland och i Tyresö utanför Stockholm. Hör museichef Karin Sidén berätta om ett antal av dessa spännande konstnärskolonier, om varför de grundades och hur de kom att påverka konstlivet.

Torsdag 25/10 kl 18.00
Konstnärssamtal med Helene Schmitz
Möt fotografen Helene Schmitz i ett samtal med museichef Karin Sidén om hennes konstnärskap. Helene berättar om bakgrunden till utställningen Thinking like a Mountain. Det blir en diskussion om utvinning, resurser och bilden av landskapet. Den konstnärliga process som ligger till grund för utställningen och Helenes arbete med analogt storformatsfotografi kommer också belysas.

Torsdag 22/11 kl. 18.00
Fotokonstens framväxt
Fil.dr. Niclas Östlind berättar om fotografins historia från 1800-talet fram till idag ur ett svenskt och internationellt perspektiv med utgångspunkt i de två pågående utställningarna Målaren som fotograf och Helene Schmitz – Thinking like a Mountain.

Onsdag 28/11 kl. 18.00
Människan och naturen
Helene Schmitz fotografi gestaltar ofta förhållandet mellan människa och natur. I samband med hennes utställning Thinking like a Mountain arrangeras ett samtal som lyfter förhållandet mellan människa, natur och utvinning. Medverkande: Helene Schmitz, konstnär, Helena Granström, författare, Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF. Museichef Karin Sidén medverkar som moderator.

Onsdag 5/12 kl. 18.00
Waldemarsudde – ett allkonstverk
I år fyller Prins Eugens Waldemarsudde 70 år som offentligt museum. Det firar vi med att museichef Karin Sidén och arkivarie Anna Meister berättar om allkonstverket Waldemarsudde nu och då. Kvällen avslutas med en konsert av den världskända pianisten Roland Pöntinen.

Onsdag 12/12 kl. 18.00
Julens blommor
Trädgårdsmästare Marina Rydberg och florist Kristina Öhman berättar om Waldemarsuddes traditioner kring julblommor och visar exempel på vackra arrangemang. Ett gyllene tillfälle att inspireras och köpa julblommor som amaryllis, hyacinter och kransar.

Workshops

Onsdag 22/8 kl. 15.00
Bukettbinderi
Waldemarsuddes skickliga florist Kristina Öhman berättar om och ger tips på hur du kan arrangera sensommarens färgsprakande blommor i en egen vacker bukett. Pris: 595 kr inkl. blommor samt kaffe och kaka, sista anm.dag 13/8, anmälan är bindande.

Torsdag 27/9 kl. 17.00-19.30 alt lördag 29/9 kl. 9.30-12.00
Pelargonworkshop
En inspirerande workshop med museets odlingsansvarige Christer Johansson. Dagen inleds med en visning av pelargoner i orangeriet, därefter ger Christer praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd, beskärning och vinterförvaring av pelargoner. Pris: 595 kr inkl. sticklingar från prinsens trädgård samt kaffe och bulle. Sista anm.dag 24/9, anmälan är bindande.

Torsdag 22/11 kl. 18.00-20.00
Bind din julkrans
Florist Kristina Öhman delar med sig av sina erfarenheter och ger praktiska råd och tips i skapandet av vackra och dekorativa kransar till jul. Pris 595 kr inkl. material till krans samt glögg/kaffe och lussebulle. Sista anm.dag 13/11, anmälan är bindande.

Musik på Udden

Onsdag 3/10 kl. 18.30
Musik på Udden – Paula Modersohn-Becker och konstnärskolonin i Worpswede
Medverkande musiker: Fredrik Malmberg och Vokalharmonin, Chris Parkes (horn), Mats Widlund (piano) och Anders Lagerqvist (violin) Recitation: Marika LagercrantzMusik av: Paul Hindemith, Johannes Brahms, Charles Koechlin, Johanna Senfter och Jonas Valfridsson Texter av: Marie Darrieussecq, Paula Modersohn-Beckeroch Rainer Maria Rilke

Onsdag 7/11 kl. 18.30
Musik på Udden – Helene Schmitz ”Thinking like a Mountain”
Medverkande musiker: Gothenburg Combo David Hansson (gitarr) och Thomas Hansy (gitarr)
Recitation: Elin Klinga Musik av: Gothenburg Combo Texter av: Aldo Leopold, Linda Vilhjálmsdóttir, Ingibjörg Haraldsdottir och Gerður Kristný,

Onsdag 19/12 kl. 18.30
Julkonsert
Medverkande musiker: Martin Sturfält (piano), Nikolay Shugaev (cello), Klara Hellgren (violin och viola) och Anders Lagerqvist (violin) Recitation: Pernilla August Musik av: J.S Bach, Dmitrij Sjostakovitj, Ferruccio Busoni, Jean Sibelius, Antonin Dvořak, Max Reger och Wilhelm Stenhammar Texter av: Selma Lagerlöf, Lars Gustafsson och Tomas Tranströmer

Barn och unga

Söndagar 2-16/9 kl. 13.00-15.00
Familjesöndagar: Molnskåda på Waldemarsudde
Följ med på molnskådning tillsammans med författaren Linnéa Krylén som skrivit en handbok för molnskådare. Vi spanar på moln i konsten och i slottsparken. Därefter skapar vi molntavlor i ateljén. Rek. från 5 år.

Lördag–söndag 22-23/9 kl. 12.30-14.00 och 14.30-16.00
Friluftsmåleri: Höst i konstnärens trädgård
I samband med vår höstmarknad erbjuder vi trädgårdsvandringar för barn som avslutas med friluftsmåleri. Vi målar vid staffli med inspiration av parkens träd och sensommarblommor. Rek. från 5 år.

Söndagar 30/9 – 14/10 kl. 13.00-15.00
Familjesöndagar: Landskapets magi
Gå på konstvisning och upplev stämningsfulla och sagolika landskap i utställningen om konstnärskolonin i Worpswede. Vi filosoferar och funderar över de gåtfulla motiven. I ateljén målar vi magiska landskap. Rek. från 5 år.

Tisdag–fredag 30/10–2/11 kl. 13.00-16.00
Höstlov: Workshops i foto
På höstlovet utforskar vi fotografi! Vi hämtar inspiration från höstens fotoutställningar och Waldemarsuddes vackra omgivningar. Rek. från 9 år och uppåt. Mer information kommer på hemsidan inom kort.