2017-11-29

Utställningar och program våren 2018

I vår öppnar tre nya utställningar på Waldemarsudde. Vi börjar året med en mindre utställning med konstnären Suzy Strindbergs små unika broderade verk. Därefter öppnar en stor utställning med Sigrid Hjerténs expressiva och färgstarka måleri. I mars blir det sedan vernissage för konstnären Alexander Klingspors spännande surrealistiska verk. Till vårens utställningar arrangeras intressanta föreläsningar, visningar, konserter samt program för barn och unga.

Suzy Strindberg – Tunna trådar
20 januari – 22 april 2018
I Bernadotterummet visas under våren ett urval av Suzy Strindbergs (f.1938) små vackert broderade verk föreställande landskap. Hon hämtar inspiration till motiven framförallt från Öland och Stora Alvaret. Stygnen i hennes bilder är minimala och sys med mycket tunna silkestrådar. Arbetet Strindberg utför är unikt i sitt slag i vår tid, det är långsamt och mödosamt. Ett verk kan ibland ta flera månader att färdigställa. I utställning ges besökarna en möjlighet att se ett antal av hennes fascinerande verk samlade i en förtätad presentation.

Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist
10 februari – 26 augusti 2018
Sigrid Hjertén (1885 – 1948) är en av det svenska modernistiska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. På utställningen visas ett stort antal av hennes verk från 1910-talet fram till det publika och kritikerrosade genombrottet på 1930-talet då några av hennes mest fängslande och färgintensiva verk tillkom. Parallellt visas även ett mindre antal målningar av hennes make Isaac Grünewald och av sonen Iván Grünewald.

Alexander Klingspor – Resenär
3 mars – 27 maj 2018
Alexander Klingspors surrealistiska bildvärld speglar hans liv och reflektioner av omvärlden. Urbana miljöer, dekadens och burleska scener är motiv man finner i hans tekniskt drivna måleri, tematiken berör ofta begär, frosseri och social obalans i vår tid. Klingspor (f.1977) är bosatt i New York men kommer ursprungligen från Stockholm. Han har varit verksam konstnär sedan 1999 och haft utställningar på museer och gallerier i USA och Europa. Utställningen på Waldemarsudde blir den största separatutställning som någonsin gjorts med konstnären. 

Evenemang

Torsdag 25/1 kl. 18.00
Slow Art
Ett samtal mellan konstnär Suzy Strindberg och förste intendent på Nationalmuseum Cilla Robach om broderi som konstform. Samtalet berör bl.a. den långsamma arbetsprocessen, liksom precisionen och omsorgen i konstnärens små unika verk.

Onsdag 14/2 kl. 18.00
En mästerlig kolorist
Gästkommissarie professor Görel Cavalli-Björkman håller ett övergripande föredrag om konstnären Sigrid Hjertén, en av modernismens främsta pionjärer i Sverige, som både hyllades och kritiserades av sin samtid för sitt expressiva och färgstarka måleri.

Torsdag 8/3 kl. 18.00
Konstnärssamtal med Alexander Klingspor
Möt konstnären Alexander Klingspor i ett spännande samtal med museichef Karin Sidén om konst, begär, frosseri och social obalans i vår samtid.

Torsdag 15/3 kl. 18.00
Eugen – en prins med demokratiska värderingar
Prins Eugen engagerade sig för folkbildning, han var för allmän rösträtt och ogillade starkt auktoritära regimer. I sitt föredrag berättar Waldemarsuddes arkivarie Anna Meister om prinsens engagemang för Sveriges demokratisering.

Onsdag 4/4 kl. 18.00
Figurativ konst
Ett samtal mellan Susanna Slöör och Johan Lundberg om figurativ konst ur ett historiskt och ett samtida perspektiv. Moderator för samtalet är museichef Karin Sidén.

Onsdag 7/3 samt 11/4 kl. 18.00
Tulpanarrangemang i slottet
Florist Kristina Öhman berättar om och visar exempel på vackra tulpanarrangemang i slottets Sällskapsvåning. Välkommen att inspireras samtidigt som du lär dig mer om vårens älskade blomma, tulpanen.

Onsdag 18/4 kl. 18.00
Paret Hjertén-Grünewald
Ett samtal mellan författarna Per Gedin och Görel Cavalli-Björkman om konstnärsparet Sigrid Hjerténs och Isac Grünewalds liv och konst. Hur påverkades och inspirerades de av varandra?

Torsdag 26/4 kl. 18.00
Träd i prinsens park
Trädgårdsmästare Marina Rydberg tar er med på en intressant visning i Waldemarsuddes vackra park och berättar om trädens ursprung, vård och historia.

Onsdag 16/5 kl. 18.00
Psykisk ohälsa och kreativt skapande
Sigrid Hjerténs, Carl Fredrik Hills och Ernst Josefsons respektive konstnärskap hör till de mest uttrycksfulla i den svensk konsthistorien. Alla tre kom att drabbas av psykisk ohälsa som påverkade deras skapande. Hör professor Johan Cullberg, professor Görel Cavalli-Björkman och museichef Karin Sidén samtala om konst, kreativitet och psykisk ohälsa.

Söndag 13/5 kl. 13.00
Vårblom
Prins Eugen skapade inte bara ett vackert hem, utan även en fantastisk trädgård och park. Följ med trädgårdsmästare Marina Rydberg på en visning av den praktfulla trädgården när den är full av vårblomster som tulpaner, narcisser och andra lökväxter.

Lördag – söndag 26 – 27/5 kl. 12.00 – 16.00
Trädgårdsdagar
Vi öppnar upp Waldemarsuddes växthus, bänkgård och trädgårdsmästeri. Träffa vår kunniga trädgårdspersonal som ger odlingsråd och tips, följ med på visningar och handla plantor och andra trädgårdsartiklar.

Torsdag 7/6 kl. 18.00
Med tyngd och lätthet – Skulpturvandring i slott och park
Elisabet Hedstrand, intendent museipedagogik, tar er med på en vandring genom parken där vi utforskar skulpturernas kontrastrika uttryck.

Workshops och konstkurser

Torsdag 22/3 kl. 18.00-20.30
Workshop: Skapa med vårens lökväxter
Florist Kristina Öhman delar med sig av sina erfarenheter och ger praktiska råd och tips i skapandet av vackra och dekorativa arrangemang med vårens lökväxter.

Torsdag 31/5 kl. 17.00-19.30 samt lördag-söndag 2 – 3/6 kl. 9.30-12.00
Workshop: Pelargoner – från frö till krukväxt
En inspirerande workshop med museets odlingsansvarige Christer Johansson. Dagen inleds med en visning av pelargoner därefter ger Christer praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd, beskärning och vinterförvaring av pelargoner.

Söndag 17/6 kl. 09.30-16.30
Konstkurs: Sigrid Hjerténs känsla för färg
Hämta inspiration från Sigrid Hjerténs uttrycksfulla bildvärld och måla färgstarka motiv i vår vackra ateljé eller vid stafflier i parken. Vi går igenom komposition och färglära samt experimenterar i bild med uttrycksfulla färgkontraster. Kursledare: Elisabet Hedstrand, intendent museipedagogik samt Hella Fogelström, konstpedagog.

Musik på Udden – våren och sommaren 2018

Fyra onsdagar i vår och sommar bjuder vi på spännande musik och textläsning med framstående musiker och skådespelare i samspel med konsten. Programserien är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde, violinisten Anders Lagerqvist och Kungliga Musikhögskolan/Edsberg.

Onsdag 21/2 kl. 18.30
Musik på Udden – Sigrid Hjertén
Medverkande musiker: Pontus Carron (piano), Erik Wahlgren (cello), Emelie Hörnlund (viola) och Anders Lagerqvist (violin)
Recitation: Sofia Berg-Böhm
Musik av: Francis Poulenc, Sergej Prokofjev, Jean Cras, Gunnar de Frumerie och Germaine Tailleferre Texter av bla. Erik Lindegren, Sigrid Hjertén och Gunnar Ekelöf

Onsdag 21/3 kl. 18.30
Musik på Udden – Alexander Klingspor
Medverkande musiker: Anders Lagerqvist (violin), Amalie Stalheim (cello) och Jacob Kellerman (gitarr) Recitation: Reine Brynolfsson
Musik av Bohuslav Martinū, George Crumb, Anna þorvaldsdottir, Benjamin Britten och John Cage
Texter av Paul Auster och Salman Rushdie

Onsdag 2/5 kl. 18.30
Musik på Udden – Vårkonsert
Medverkande musiker: Tuija Hakkila (piano), Per Nyström (cello) och Anders Lagerqvist (violin)
Recitation: Jonas Malmsjö
Musik av Daniel Jeisler, Illdebrando Pizzetti, Lili Boulanger, György Ligeti och Claude Debussy
Texter av prins Eugen och Verner von Heidenstam

Onsdag 18/7 kl. 18.30
Sommarkonsert
Medverkande musiker: Per Tengstrand (piano) Musik av Claude Debussy och Maurice Ravel

Barn och familj

Söndagar: 22/4–13/5 kl. 13.00
Familjesöndagar: Sigrid Hjerténs värld av färger
Följ med till färgernas underbara värld i höstens stora utställning om Sigrid Hjertén. Vi inspireras av konstnärens uttrycksfulla verk och målar världen som den känns, inte som den ser ut! Rek. från 5 år.

Söndagar: 20/5 samt 3/6 kl. 13.00
Familjesöndagar: Starka gudinnor och superhjältar
Möt segerns gudinna Nike och den modige hjälten Herakles. Lyssna till sagor och följ med på skulpturvandring bland parkens gudar och mytologiska väsen. I ateljén skapar vi egna sagofigurer i lera. Rek. från 5 år.

Lördag–söndag 26–27/5 kl. 12.30 och 14.30
Friluftsmåleri: Vår i konstnärens trädgård
I samband med våra trädgårdsdagar erbjuder vi trädgårdsvandringar för barn följt av friluftsmåleri vid staffli med flödande färger. Vi målar med inspiration från trädgårdens vårblommor. Rek. från 5 år.

Lördag–söndag 9–10/6 kl. 12.00 och 14.00
Barnteater med stafflimåleri: Var är vargen? – En annan Rödluvan
Välkommen till en otämjd enmansföreställning i typisk handdocktradition där de retsamma dockorna skojar med både publiken och teaterdirektören. Efter föreställningen målar vi sagomotiv vid stafflier i parken. Rek. från 4 år. Fri entré! Med Magnus Erenius, Marionetteatern. Arrangeras i samarbete med Parkteatern – Kulturhuset Stadsteatern.