WALDEMARSUDDEKRUKAN® Mini

Ladda hem pressbilder

  • WALDEMARSUDDEKRUKAN® Mini. Foto: Erik Hagman
  • WALDEMARSUDDEKRUKAN® Mini. Foto: Sofia Flank Kjell
2017-09-22

WALDEMARSUDDEKRUKAN® Mini

För första gången på drygt 30 år lanserar Prins Eugens Waldemarsudde, i samarbete med Porslinsfabriken i Lidköping, en helt ny storlek av den vitglaserade klassiska WALDEMARSUDDEKRUKAN®. I Mini möts tidlös elegans och nutidens efterfrågan på flexibel användning. Krukan passar utmärkt till små växter och enstaka blommor. Genom sitt tunna gods passar den dessutom strålande som ljuslykta.

1915 formgav Prins Eugen den idag välkända WALDEMARSUDDEKRUKAN®, ett konsthantverksföremål som prinsen ursprungligen tog fram som gåva till familj och vänner. Genom tiden har den vitglaserade krukan blivit ett av Sveriges mest populära konstindustriföremål.

”Senast Waldemarsuddekrukans klassiska sortiment utökades med en ny storlek var i mitten av 1980-talet. Det känns därför väldigt roligt och oerhört inspirerande att kunna erbjuda våra kunder en nutida kruka som även samspelar utomordentligt väl med övriga krukstorlekar. Museets förhoppning är att WALDEMARSUDDEKRUKAN® Mini genom sin form och storlek ska bjuda in till nya kreativa och lustfyllda arrangemang.”, säger butikschef Sofia Flank-Kjell.

För allmänheten blev krukan först tillgänglig år 1952 då museet bestämde sig för att producera krukan som en souvenir. Från början av 2015 produceras krukan hos Porslinsfabriken i Lidköping, som bedriver verksamhet i Rörstrands gamla anrika lokaler, av personal som tidigare tillverkade krukan under Rörstrandstiden.

Fakta
Produktnamn: WALDEMARSUDDEKRUKAN® Mini
Storlek: 7,5 x 7,5 cm
Försäljningspris: 265 kr
Försäljningsstart: 22 september 2017

WALDEMARSUDDEKRUKAN® Prins Eugen formgav personligen den kruka som idag kallas Nr 1 och den låga, tolvkantiga jardinjären Nr. 3. De övriga tre storlekarna har tagits fram senare, under den museala tiden. Krukorna försäljs endast av konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde, i museibutiken eller via museets internetbutik. Waldemarsudde innehar såväl ensamrätt på tillverkningen som på försäljningen av den populära krukan. Det unika handgjorda konsthantverksföremålet tillverkas efter konstens alla regler. Krukornas stengods bränns och glaseras, ytskikt putsas och varje exemplar granskas vid tillverkningsprocessens olika stationer så att högsta kvalitet ska kunna vidmakthållas. Under krukan finns en särpräglad, unik bottenstämpel med prins Eugens signatur som originalitets- och kvalitetssäkring. För konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde utgör WALDEMARSUDDEKRUKAN® en ovärderlig och unik profilprodukt vars avkastning utgör en viktig inkomstkälla till museets verksamhet.

För mer information vänligen kontakta, kommunikationschef Cecilia Dalborg, tel. 0709-754 708 alt. c.dalborg@waldemarsudde.se