2016-02-18

Max Book – Mata Hare

12 mars – 29 maj 2016

Konstnären Max Book (f. 1953) hade sin första och mycket uppmärksammade separatutställning 1980 på Galleri Engström och i mitten av 1980-talet fick han sitt stora genombrott. Nu är det mer än tjugo år sedan Books konstnärskap visades fram stort i Stockholm, varför Waldemarsudde är stolta över att få presentera denna omfattande utställning med hans verk från 1970-talet fram till i dag.

För den som vidgar sina sinnen och låter associationens fria flöden samsas med oanade synintryck, öppnar sig en märkvärdig och fascinerande bildvärld i Max Books omfattande utställning Mata Hare. De av konventioner färgade uppfattningarna om bild och komposition viker hädan inför hans sena verk, och kvar framstår starka, sublima och gripande bilder av motstridigheter med referenser till bland annat romantikens besjälade landskap, science fiction och musik.

Egenskaper i mitt konstnärliga material som jag söker efter, handlar om suggestion, förförelse, hypnos, kontra avbrott, glapp, rupturer. Mitt bildskapande kan numera kanske liknas vid en iscensatt natur, en onaturlig natur och med en underlig agenda, som en överlevnadsakt och ett motstånd mot fårskockars samhälle och en getögd kultursyn, säger konstnären Max Book.

Ett femtiotal av hans senaste verk ingår i utställningen och kompletteras med tillbakablickar på hans tidigare produktion alltifrån 1970-talet fram till och med 1990-talet. Det känns angeläget att på nytt och i vår tid visa fram ett av våra mest intresseväckande och egensinniga konstnärskap med verk från en period om närmare fyrtio år. Sedan det definitiva genombrottet på 1980-talets mitt har ett flertal separat- och samlingsutställningar visats med Max Books verk både nationellt och internationellt, men med denna utställning ges för första gången i nutid en unik möjlighet att studera Books konstnärskap under olika faser av hans verksamma tid som konstnär.

Utställningen Mata Hare fyller hela mellanvåningen, Ateljén och södra vinden i Slottet på Waldemarsudde och innehåller närmare 90 målningar. Utställningen kompletteras av en publikation med texter av Max Book, skribenten Douglas Feuk, filosofen Sven-Olov Wallenstein och konstnären och forskaren Kristoffer Arvidsson. I anslutning till utställningen visas även ett antal filmer av Max Book.

Utställningen kommer att vandra vidare till Jönköpings länsmuseum följt av Konsthallen, Kulturens Hus i Luleå.

Program i anslutning till utställningen:

Max Book – en expressiv konstnär
Onsdag 16/3 kl. 18.00
Museichef Karin Sidén samtalar med konstnären Max Book om hans kraftfulla och mångtydiga verk. Books arbetsprocess har under åren utvecklats och förändrats, han har bl.a. experimenterat med olika tekniker, färger, graffiti och collage i bilderna.

Musik på Udden
12 april kl. 18.30
Musik och textläsning med framstående musiker och skådespelare i samspel med konsten!
Inledande samtal med Anders Lagerqvist, Jacob Mühlrad och Tebogo Monnakgotla
Medverkande musiker: Fredrik Ekdahl (fagott), Christian Svarfvar (violin), Eriikka Nylund (viola), Johannes Rostamo (cello), Mika Takehara (slagverk), Anders Lagerqvist (violin) samt Jacob Kellermann (gitarr)
Recitation: Malin Arvidsson Musik av Pär Lindgren (uruppförande), Henrik Strindberg, Jacob Mühlrad samt Tebogo Monnakgotla Text av Anna-Karin Palm m.fl.

Postmodernism i svenskt kulturliv
Onsdag 20/4 kl. 18.00
Om postmodernismen och dess betydelse, innebörd och ställning förr och idag. Ett samtal mellan författaren och dramatikern Stig Larsson, professor Sven Olof Wallenstein och forskaren Kristoffer Arvidsson.

Guidad visning av utställningen ges på onsdagar kl. 14.00.