2015-06-16

Utställningar och program hösten 2015

I höst öppnar tre nya spännande utställningar på Waldemarsudde. Vi börjar i september med utställningen Symbolism och dekadens, som innefattar måleri, skulptur och konsthantverk från sekelskiftet 1900. Därefter öppnar en presentation med ett antal verk av årets vinnare till Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium. I oktober blir det vernissage för en stor utställning med Karin Broos fotorealistiska måleri. Till höstens utställningar arrangeras intressanta föreläsningar, visningar, konserter samt program för barn och unga.

Symbolism och dekadens

19 september 2015 – 24 januari 2016

En stor utställning som beskriver betydelsen av Symbolismen inom konst och litteratur i Sverige och dess grannländer kring sekelskiftet 1900. Presentationen är tematisk och fokuserar på ämnen som myt och saga, död och dekadens samt förhållandet mellan symbolism och nationalromantik. I utställningen visas måleri, skulptur och konsthantverk av bl.a. prins Eugen, Richard Bergh, Agnes de Frumerie, Ellen Thesleff, August Strindberg, Paul Gauguin, Eugène Carrière, Akseli Gallen-Kallela och Edvard Munch.

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium

22 september – 25 oktober 2015

En utställning med ett antal verk av vinnaren till Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2015. Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium inrättades år 2011 med syfte att premiera en ung lovande konstnär med ett stipendium på en halv miljon kronor.

Karin Broos

10 oktober 2015 – 21 februari 2016

Karin Broos (f.1950) verk är fotorealistiska skildringar av vardagliga situationer, ofta med kvinnofigurer, som är känslomässigt laddade och äger en stark metaforik. Hon använder fotografiet som förlaga och upprepar motiven i serier för att undersöka de unika egenskaper som skiljer måleri från fotografi. I den omfattande utställningen visas verk från perioden 2011–2014, några tidiga kända målningar samt ett antal helt nyproducerade verk. I anslutning till utställningen visas även en film om Karin Broos konstnärskap samt om mor dotter relationen producerad av Sara Broos.

Evenemang

Torsdag 3/9 kl. 15.00
Sensommarblomster
Waldemarsuddes florist Kristina Öhman ger inspiration till hur du kan arrangera sensommarens blommor i vackra uppsättningar.

Onsdag 23/9 kl. 18.00
Symbolism och dekadens – ett nordiskt perspektiv
Intendent Daniel Prytz ger ett övergripande föredrag om betydelsen av Symbolismen som fenomen inom konsten och litteraturen i Norden kring sekelskiftet 1900.

Torsdag 24/9 kl. 18.00
Åke Andréns stipendiat
Museichef Karin Sidén samtalar med vinnaren av årets Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium.

Lördag och söndag 26-27/9 kl. 12.00 – 16.00
Höstmarknad
Välkomna till en härlig dag i parken med bl.a. visningar och rådgivning av vår kunniga trädgårdspersonal. Besök vår fina pelargonutställning och handla lökar, plantor och andra trädgårdsartiklar. Kom och inspireras när parken står i full höstskrud!

Onsdag 7/10 kl. 18.00 – 19.30
Om symbolism i svensk sekelskifteskonst
Välkomna till en temakväll om Symbolismen med två framstående föreläsare från Stockholms universitet. Introduktion ges av museichef Karin Sidén och därefter följer föredragen:

Symbolism och sagomotiv, professor emerita Margareta Rossholm-Lagerlöf
Förhållandet mellan det symbolistiska landskapet och nationalromantiken, professor emeritus Tomas Björk

Onsdag 14/10 kl. 18.00
Speglingar
Författaren och konstkritikern Ingela Lind samtalar med konstnären Karin Broos och filmaren Sara Broos om det symbiotiska förhållandet mor – dotter, konst – liv och avgrunden däremellan.

Torsdag 29/10 kl. 18.00
Livet på Udden till vardag och fest
Arkivarie Anna Meister berättar inlevelsefullt med hjälp av brev och bilder om hur livet var för de anställda på Waldemarsuddeunder prinsens tid.

Onsdag 4/11 kl. 18.00
Prins Eugen och symbolismen
Museichef Karin Sidén föreläser om prins Eugens förhållande till symbolismen. Ett fängslande persongalleri och ett antal av prinsens mest kända verk presenteras.

Onsdag 11/11 kl. 18.00
Om moderskap och barn i bilder och berättelser
Litteraturkritikern Ulrika Milles samtalar med konstnären Karin Broos och författaren Cilla Naumann om likheter och olikheter i skapandet av bilder av, och berättelser om, barnet och moderskapet.

Lördag och söndag 21-22/11 kl. 12.00–16.00
Jul på Waldemarsudde
Ett gyllene tillfälle att köpa julblommor som amaryllis, hyacinter och kransar. Passa samtidigt på att inhandla fina julklappar i museibutiken t.ex. Waldemarsuddekrukan, tvålar och böcker.

Tisdag 15/12 kl. 15.00
Julens blommor
Trädgårdsmästare Marina Rydberg och vår florist Kristina Öhman berättar om Waldemarsuddes traditioner kring julblommor och visar exempel på vackra arrangemang.

Workshop

Torsdag 24/9 kl. 17.30 – 19.30
Workshop: Pelargoner – från frö till krukväxt
Välkomna till en helkväll med museets odlingsansvarige Christer Johansson. Kvällen inleds med en visning av den pågående pelargonutställningen i Orangeriet därefter ger Christer praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd, beskärning och vinterförvaring av pelargoner.

Pris: 395 kr inkl. sticklingar från prinsens trädgård samt kaffe och bulle. Förbokn. krävs, sista anm.dag 11/9. Anmälan är bindande.

Musik på Udden

Tisdag 29/9 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Anders Lagerqvist (violin), Thomas Rudberg (piano), Geneviève Martineau (violin), Tony Bauer (viola), Filip Graden (cello)
Recitation: Reuben Sallmander
Text av: Katarina Frostenson och Gunnar Ekelöf
Musik av: Johannes Brahms, Erik Åkerberg, Gustav Jenner, César Franck, Sara Wennerberg-Reuter och Salomon Jadassohn

Tisdag 20/10 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande: Mårten Falk (gitarr), Anna Petrini (blockflöjt), Bartosz Cajler (violin), Anders Lagerqvist (violin), Jan Risberg (dirigent), Malin Bång (tonsättare), Andrea Tarrodi (tonsättare)
Recitation: Agneta Pleijel läser egna texter om kvinnan, musiken och livet.
Musik av bl.a. Malin Bång, Andrea Tarrodi och Tebogo Monnakgotla

Tisdag 24/11 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Mats Widlund (piano), Ann-Sofi Klingberg (piano), Anders Lagerqvist (violin), Erik Williams (cello)
Recitation: Horace Engdahl läser egna opublicerade fragment.
Musik av: Igor Stravinskij, Jean Sibelius och Karl Goldmark

Barn och familj

Söndagar 23/8–13/9 kl. 13.00
Familjesöndagar: Blommor på Waldemarsudde
Vi går på upptäcktsfärd i prinsens trädgård och tittar på sensommarens vackra blomster. I ateljén modellerar vi egna blommor av lera som vi målar i regnbågens färger. Rek. från 5 år. Pris 30 kr.

Söndagar 20/9–25/10 kl. 13.00 (dock ej 27/9)
Familjesöndagar: Fantasi och saga
Utforska magiska landskap, sagolika figurer och läskiga skelett i utställningen Symbolism och dekadens. I ateljén målar vi våra egna sagomotiv med flödande färger på stora papper.
Rek. från 5 år. Pris 30 kr.

Lördag–söndag 26-27/9 kl. 12.30 och 14.30
Friluftsmåleri: Höst i konstnärens trädgård
I samband med vår höstmarknad erbjuder vi en lekfull vandring bland träden i prinsens park som avslutas med friluftsmåleri med höstmotiv. Rek. från 5 år. Pris 40 kr.

Tisdag–fredag 27/10–30/10
Höstlov: Teckna fantasy
Magi, slott, drakar, monster och hjältar! På höstlovet erbjuder vi workshops i teckning ledda av skickliga fantasytecknare. Vi hämtar inspiration i utställningen Symbolism och dekadens. För mer information om tid och pris se vår hemsida. Rek. från 7 år och uppåt.

Söndagar 8/11-22/11 kl. 12.30
Familjesöndagar: I sagornas värld
Vi fantiserar, improviserar och leker fram små teaterföreställningar med inspiration av sagomotiven i utställningen Symbolism och dekadens. Rek. från 5 år. Pris 30 kr.

För mer information vänligen kontakta:

Informationschef, Cecilia Dalborg, tel. 0709-754 708 alt. e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se