Waldemarsudde våren 2015

Ladda hem pressbilder

  • Prins Eugen i Holland. Foto: Rolf Cederström
  • Emil Nolde, Blomsterträdgården (Ringblommor), 1919. Olja på duk, 74 x 88 cm. © Nolde Stiftung Seebüll
  • Nils Gunnar Zander, Skugga, 2005. Blandteknik på duk, 101x101cm. Foto: Martin Cederblad
  • Ruben Heleander, Höst, 1986. Olja på duk, 138 x 120 cm. Foto: Christer Pålsson
2014-12-08

Waldemarsudde våren 2015

År 2015 är det 150 år sedan prins Eugen föddes. Detta firar museet stort och det blir ett händelserikt år med bl.a. en omfattande jubileumsutställning och spännande program.

Varmt välkommen till Sveriges vackraste konstmuseum!

Utställningar

Prins Eugen 150 år – Fasetter ur ett liv

7 februari – 24 maj 2015
År 2015 är det 150 år sedan prins Eugen (1865-1947) föddes. Detta firar vi med en stor jubileumsutställning i hela Slottet där prinsen presenteras i helfigur. Konstnären Eugen står i centrum men hans roll som konstsamlare och formgivare belyses också liksom hans politiska och konstpolitiska ställningstaganden. Vi får även möta hans familj och vänner i målningar, foto och film. I samband med utställningen publiceras en omfattande och rikt illustrerad katalog med artiklar som presenterar den mångfasetterade prins Eugen.

Emil Nolde – Färgstormar

7 mars – 30 augusti 2015
En omfattande retrospektiv med verk av den kända tyska expressionisten Emil Nolde (1867-1956). Utställningen presenterar ett stort antal av konstnärens mest uttrycksfulla målningar, akvareller samt grafiska blad. Bland annat visas hans koloristiska landskapsvyer, grotesker, skildringar av Berlins nattliv, trädgårdsmotiv samt ett urval av hans berömda ”Unpainted paintings”, som tillkom under andra världskriget. Till utställningen hör ett antal föredrag samt en rikt illustrerad katalog med artiklar om Nolde som målare, akvarellist och grafiker samt om hans ställningstaganden och situation som konstnär under andra världskriget.

Tystnadens Revir – 25 år från andra sidan

13 juni – 20 september 2015
Konstnären Nils Gunnar Zanders verk kretsar konsekvent kring teman som Jorden, Öknen, Människan och Tystnaden. I mötet med det australienska landskapets formationer och färger skapar han serier av målningar som skildrar en söndervittrad men samtidigt människonära natur. Sedan tjugofem år tillbaka bor och arbetar han växelvis i Stockholm och Melbourne.

Ruben Heleander – Naturens skiftningar

13 juni – 20 september 2015
För Ruben Heleanders konstnärskap är naturen grundläggande, och det är Österlens landskap som utgör hans främsta motivkrets. Det finns ett naturligt släktskap mellan Heleanders måleri och det nordiska landskapsmåleriet från sekelskiftet 1900. Liksom i exempelvis prins Eugens konst finns ett nära samband mellan konstnärens sinnesstämningar och det sätt på vilket han återger landskapets dags- och årstidsskiftningar i ljus och färg.

Evenemang

Onsdag 28/1 kl. 18.00
Jolin om Jolin
Michaela Jolin, fil.kand. i konstvetenskap och känd från tv, visar filmen Jolin om Jolin och berättar om sin pappa Einar Jolin. Många känner till Einar Jolins verk och konstnärskap, men här får ni också ta del av spännande anekdoter om en konstnärsfamilj. Film ca 20 minuter, därefter föredrag ca 35 min.

Torsdag 12/2 kl. 18.00
Prins Eugen – person och konstnär
Museichef Karin Sidén och arkivarie Anna Meister berättar om prins Eugen och hans många roller – möt konstnären, konstsamlaren och kulturpolitikern, men också människan Eugen, hans familj och vänner.

Onsdag 4/3 kl. 18.00
På spaning efter den prins som flytt
Betraktandet av prins Eugens skisser och studier har fått Carl Johan De Geer att lägga fram en paradoxal konstteori: en konstnär gör sina bästa verk om hen är övertygad om att ingen någonsin kommer att se dem. Svårt, som levebröd, för den som inte är kunglig.

Onsdag 11/3 kl. 18.00
Emil Nolde – betydande företrädare för expressionismen
Museichef Karin Sidén föreläser om den tyske konstnären Emil Nolde som var en av huvudföreträdarna för den tyska expressionismen. I centrum för hans färgstarka verk stod förutom landskapet, människan själv.

Torsdag 26/3 kl. 18.00
Prinsen som konstsamlare, mecenat och museigrundare
Christina Wistman, 1:e antikvarie och konstansvarig vid Jamtli (Jämtlands läns museum), föreläser om prins Eugens konstsamlande och hans betydelse för svenskt konstliv på 1900-talets första hälft.

Måndag 13/4 kl. 13.00 – 17.30
Temadag: Konst, nation och politik
En dag med föreläsningar och samtal kring konst, nation och politik från 1900-talets mitt fram till idag. Kopplingar till prins Eugen, Emile Nolde och nu levande konstnärer. Temadagen genomförs i samarbete med Goete-Institutet.

Torsdag 16/4 kl. 18.00
Waldemarsuddekrukan 100 år
I samband med att Waldemarsuddekrukan fyller 100 år berättar professor Kerstin Wickman om den klassiska krukans form och strömningar kring dess tillkomst år. Kvällen avslutas med att Waldemarsuddes florist Kristina Öhman ger en inspirerande visning av de vackra tulpanarrangermangen i sällskapsvåningen. Föreläsning ca 30 min, därefter visning ca 30 min.

Torsdag 30/4 kl. 18.00
Träd om våren i prinsens park
Trädgårdsmästare Marina Rydberg tar er med på en inspirerande vandring i Waldemarsuddes park och berättar om trädens ursprung, vård och egenskaper.

Lördag – söndag 9-10/5 kl. 12.00 – 16.00
Trädgårdsdagar
Vi öppnar upp Waldemarsuddes växthus, bänkgård och trädgårdsmästeri. Träffa vår kunniga trädgårdspersonal som ger odlingsråd och tips, följ med på visningar och handla plantor och andra trädgårdsartiklar.

Torsdag 4/6 kl. 18.00
Gudar och gudinnor – skulpturvisning i slott och park
Museipedagog Elisabet Hedstrand tar er med på en vandring och berättar om de mytologiska skulpturerna i slottet och parken på Waldemarsudde.

Musik på Udden

Fem tisdagar i vår och sommar har vi den stora glädjen att få bjuda på spännande musik och textläsning med framstående musiker och skådespelare i samspel med konsten. Programserien är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde, violinisten Anders Lagerqvist och Kungliga Musikhögskolan/Edsberg.

Tisdag 10/2 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker:
Gustaf Sjökvist(dirigent), Gustaf Sjökvists Kammarkör, Stenhammar Quartet samt Anders Lagerqvist (violin)
Recitation: Håkan Hagegård
Texter om prins Eugen och glimtar ur hans liv
Musik av Ture Rangström, David Wikander, Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar och Jean Sibelius

Tisdag 24/3 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Emil Jonason (klarinett), Anders Lagerqvist (violin), Mats Widlund (piano) samt Emmanuel Laville (oboe)
Recitation: Jonas Malmsjö
Texter av bla. Kjell Espmark ur Bartók mot tredje riket
Musik av: Béla Bartók, Hans Erich Apostel, Anton Webern och Paul Hindemith

Tisdag 5/5 kl. 18.30
Musik på Udden
Medverkande musiker: Uppsala Kammarsolister, Johan Ullén (piano) samt Anders Lagerqvist (violin)
Recitation: Stina Ekblad
Text av bl.a. Erik Lindegren ur Mannen utan väg
Musik av: Gustav Mahler, Anton Webern och Alban Berg

Tisdag 14/7 kl. 18.30
Sommarkonsert
Medverkande musiker: Peter Friis Johansson (piano)
Musik av bl.a. Robert Schumann och Edvard Grieg

Tisdag 11/8 kl. 18.30
Sommarkonsert
Medverkande musiker: Ann Hallenberg (sång) samt Mats Widlund (piano)
Musik av: Wilhelm Stenhammar, Hugo Wolff, Richard Strauss och Robert Stolz.

Kurser och workshops

Söndag 10/5 kl. 9.30-11.30
Workshop: Frön, rötter och sticklingar
En inspirerande workshop i Waldemarsuddes orangeri där du får praktiska råd och tips inför vårens odling.

Lördag – söndag13-14/6 samt 15-16/8 kl. 10.00-16.30
Kurser i friluftsmåleri
I sommar erbjuder vi två kurser i landskapsmåleri där vi hämtar inspiration från museets samlingar och målar egna landskap med akryl i Waldemarsuddes vackra park och ateljé.

Barn och familj

Söndag 29/3–31/5 kl. 13.00 (ej 10/5)
Familjesöndagar: Underbara blommor!
Välkommen på barn- och familjevisning av utställningen Emil Nolde – Färgstormar. Vi går på upptäcktsfärd bland konstnärens färgstarka målningar och inspireras av hans blomster- och trädgårdsmotiv. I ateljén målar vi uttrycksfulla blommor med akvarell. Rek. från 5 år.

Lördag-söndag 9-10/5 kl 12.30 och 14.30
Friluftsmåleri: Vår i konstnärens trädgård
I samband med våra trädgårdsdagar erbjuder vi barn- och familjevisning av prinsens trädgård följt av friluftsmåleri vid staffli med flödande färger. Rek. från 5 år.

Lördag-söndag 6-7/6 kl. 11.00 och 13.00
Teater med friluftsmåleri: Fågel fisk och mittemellan – en saga från en jordhög
Vad kom först – ekollonet eller eken? Var med när jorden, djuren, växterna och den allra första människan växer fram… Efter föreställningen bjuder vi på måleri vid stafflier i vår vackra park. Manus, idé och medverkan: Kay Tinbäck du Rées. Arrangeras i samarbete med Marionetteatern, Parkteatern, Kulturhuset Stadsteatern. Föreställning ca 40 min, friluftsmåleri ca 40 min. Rek. för barn 4-6 år. Fri entré!

För mer information vänligen kontakta informationschef, Cecilia Dalborg, tel. 0709-754 708 alt. c.dalborg@waldemarsudde.se