Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan

Ladda hem pressbilder

  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
  • Foto: Yanan Li
2014-11-10

Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan

I mitten av november lanseras boken ”Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan” (Arvinius + Orfeus), en bok fylld av blomsterinspiration baserad på Prins Eugens kulturarv blandat med moderna tips och vackra fotografier.

Prins Eugen lämnade ett prunkande kulturarv efter sig som än i dag hålls levande av ”Uddens” eget trädgårdsmästeri och museets florist Kristina Öhman. I en lyxig utgåva om 224 sidor ger Kristina nu en blomstrande inblick i trädgårdens flora och det arbete som pågår under årets alla säsonger. Innehållet doftar av inspiration, tips och historia; läsaren hittar buketter och blomsterarrangemang i vackra stilleben, handfasta tips i steg-för-steg-guider liksom kunskap och insyn i parkens blomstervärld. Utgångspunkten är Waldemarsuddekrukan, det klassiska konsthantverksföremål som prinsen själv formgav 1915, och som 2015 firar 100 år som formklassiker.

De krukväxter och snittblommor som idag odlas på Waldemarsudde är samma som på prinsens tid och Kristina Öhman skördar och arrangerar slottets blomsterprakt tidstypiskt. Nu närmast till senhöst och vinter dekoreras rummen med hyacint, iskonvaljer, amaryllis och en kamelia som troligtvis är bevarad från prinsens tid. Kristina värnar, liksom prinsen, om det vilda uttrycket och uppsättningarna har ofta en medvetet asymmetrisk och otyglad känsla. Till sin hjälp har hon ett fåtal verktyg, glasvaser och urnor – och den stilrena Waldemarsuddekrukan.

– Man kan inte tämja naturen, säger Kristina Öhman, florist på Prins Eugens Waldemarsudde. Målet med blomsterarrangemangen på Waldemarsudde är att de ska upplevas som balanserade och harmoniska på ett vilt sätt.

Prins Eugen (1865-1947), för en eftervärld framförallt ihågkommen som en av våra främsta landskapsmålare genom tiderna, hyste även en djup passion för blommor. ”Näst efter konsten”, sa han, ”är blomster min största glädje”. Mindre känt för en bredare allmänhet är att prinsen även var verksam som formgivare. Han formgav Waldemarsuddekrukan 1915 och den tidlösa krukan firar 100 år som svensk formklassiker 2015. Waldemarsuddekrukan har varit själva utgångspunkten för boken och med sin rena form har Kristina genomgående använt krukan på ett kreativt och inspirerande sätt i sina blomsterarrangemang och dukningar.

– Än i dag står alltid Waldemarsuddekrukor med säsongens krukväxter uppställda nedanför Anders Zorns porträtt från 1909 av prins Eugens mor drottning Sophia, berättar Karin Sidén, överintendent på Prins Eugens Waldemarsudde.

Skribenten Helena Kaasik följer floristen Kristina Öhman genom säsongerna på Waldemarsudde i en bok illustrerad med vackra bilder av fotograf Yanan Li, formgiven av Maria Sånge. Från vårens första lökar till julens amaryllis är det en inspirerande bok att bläddra i för att väcka skaparlust och ta del av fakta och råd. En unik bok om en unik plats i svenskarnas hjärtan – och som är full av matiga tips om konstfulla blomsterarrangemang.

Övrig information och fakta:

Kristina Öhman

Kristina Öhman har varit anställd som florist på Prins Eugens Waldemarsudde sedan 2001. Året runt arrangerar hon krukväxter och snittblommor i fantastiska uppsättningar som förgyller slottsbyggnaden. Kristina håller även mycket välbesökta visningar och workshops för museets besökare. Hon har en gedigen erfarenhet av att arrangera blomsteruppsättningar i stora och små format. Kristina har deltagit som inspiratör i trädgårdsmässor, haft uppdrag för månadsmagasin och arbetar även som frilansande florist.

Yanan Li

Yanan Li utbildades till filmfotograf i Beijing i slutet av 1990-talet och kom till Sverige år 2000. Med sitt personliga bildspråk blev han snabbt en av landets mest ansedda fotografer. Sedan 2006 sponsras Yanan Li av kameratillverkaren Hasselblad. En ära som endast ett fåtal fotografer i världen åtnjuter. Yanan Li försöker beskriva sitt arbete som att det finns två delar i betraktandet av en bild. Dels det du ser. Dels den känsla bilden ger. Yanan Li vill förstärka känslan.

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde, som ursprungligen var hem åt prins Eugen (1865-1947), är idag ett av Sveriges mest besökta konstmuseer. En stor attraktion är prinsens vackra park och trädgård som sköts och bevaras enligt prinsens intentioner av trädgårdsmästeriet. Ett arbete som utförs av ca sex personer året om och består bland annat av odling i växthus och bänkgård, tillsyn av blommorna i museet och skötsel av parken. I parken hittar man även skulpturer av bland andra Auguste Rodin och Carl Milles. Prins Eugen testamenterade Waldemarsudde till svenska staten strax efter andra världskrigets slut och önskade att trädgården och parken skulle bevaras som en levande kulturbild. Efter ett mångårigt arbete med att få trädgården i absolut toppskick är den nu vackrare än någonsin och kommer alltmer i fokus i olika sammanhang.

Waldemarsuddekrukan

1915 formgav prins Eugen den klassiska Waldemarsuddekrukan som 2015 firar 100 år. Prins Eugen formgav personligen den kruka som idag kallas Nr 1 eller ”ettan” och den låga, tolvkantiga jardinjären kallad ”trean” eller Nr. 3. De övriga tre storlekarna har tagits fram senare, under den museala tiden. Krukan finns idag i fem storlekar och säljs exklusivt på Waldemarsudde.

Fakta:

Format: 165×215 mm
Hårdband
Språk : Svenska och engelska
Författare: Helena Kaasik, Kristina Öhman, Karin Sidén
Textredaktör: Salka Hallström Bornold
Fotograf: Yanan Li
Grafisk Form: Maria Sånge Design
Översättning: Gabriella Carlsson
Marie Arvinius
Utgivning: november 2014
Förlag: Arvinius + Orfeus Publishing
ISBN: 978-91-87543-31-9 (svensk)
ISBN: 978-91-87543-33-3 (engelska)
Ca pris: 295 sek

Evenemang i samband med boksläppet:

Torsdag 20/11 kl. 15.00 och kl. 18.00
Visning: Julens blommor
Upplev julens blommor i prinsens sällskapsvåning! Vår florist Kristina Öhman ger inspiration till hur du kan arrangera julens blommor.

Onsdag 26/11 kl. 18.00–20.30
Workshop: Julens blommor
En inspirerande workshop med museets florist Kristina Öhman där vi skapar juldekorationer. Kristina delar med sig av sina erfarenheter och ger praktiska råd och tips.

För mer information vänligen kontakta:
Informationschef Cecilia Dalborg, c.dalborg@waldemarsudde.se alt. tel. 08-545 837 08