2014-06-16

Utställningar och program hösten 2014

I  höst öppnar Waldemarsudde fyra nya utställningar. I september börjar vi med att visa Matisse och hans elevers färgstarka verk samt en utställning med nutida nordisk grafik. I oktober blir det vernissage för Lars Olof Loeld som rör sig fritt mellan olika konstarter och därefter öppnar en mindre utställning med konstnären Stuart Wredes verk Livets trädgård.  Till höstens utställningar arrangeras föreläsningar, visningar, workshops, konserter samt program för barn och unga. Varmt välkommen!

Inspiration Matisse!

13 september–15 februari, 2015
En omfattande utställning med Henri Matisse och 1910-talets kända och mindre kända svenska och norska modernistpionjärer. Fokus ligger på Matisse-elevernas förhållande till den franske mästaren och hur det konstnärliga uttrycket utvecklades under påverkan av tiden i Paris och studierna i Matisse skola. Verk av bl.a. Isaac Grünewald, Einar Jolin, Leander Engström, Sigrid Hjertén, Mollie Faustman och Maj Bring visas. I utställningen ingår även konsthantverk, skisser till scenografier, film och fotografier.

 

Nutida nordisk grafik – The Queen Sonja Print Award

27 september–17 januari 2015
Drottning Sonja av Norge grundade år 2012 det nordiska grafikpriset, The Queen Sonja Print Award, tillsammans med konstnärerna Kjell Nupen och Ørnulf Opdahl. Tretton nordiska konstnärer har i år nominerats till priset och vinnaren, Svend-Allan Sørensen, utnämndes i Oslo den 27 maj. Under hösten kommer ett urval verk av vinnaren, de nominerade konstnärerna och förra årets pristagare Tiina Kivinen visas tillsammans med verk av de tre grundarna av priset.

 

Lars Olof Loeld

27 september–17 januari 2015
En retrospektiv utställning med verk av konstnären Lars Olof Loeld (f. 1930). Loeld rör sig fritt mellan de olika konstarterna måleri, skulptur och rumsliga installationer. I en geometriskt abstraherande stil skapar han verk med karaktär av meditationsobjekt, som kombinerar en filosofisk dimension med det lyriska och det lekfulla. Loeld laborerar ofta med ord och bokstäver för att skapa budskap i rummen.

 

Livets trädgård

18 oktober–25 januari 2015
Denna trädgård med sina enkla arketypiska skulpturer är tänkt som en symbol för olika skeenden i livet och naturen. Livets trädgård är skapad av den finska konstnären och arkitekten, Stuart Wrede (f. 1944) och presenteras i en virtuell film, i stillbilder samt med en modell. En av skulpturerna visas i reducerat format ute i parken.

 

Program hösten 2014

 

Sensommarblomster

Torsdag 4/9 kl. 15.00 och kl. 18.00
I prinsens Sällskapsvåning visar Waldemarsuddes florist Kristina Öhman hur du kan arrangera sensommarens blommor.

Matisseeleverna

Onsdag 17/9 kl. 18.00
Vi bjuder in till en kväll om den franske mästaren Henri Matisse inverkan på det konstnärliga uttrycket hos sina elever. Museichef Karin Sidén berättar om måleri och intendent Daniel Prytz om konsthantverk av bl.a. Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Edward Hald, Henrik Sørensen och Maj Bring.

Bilder av stadens själ

Onsdag 1/10 kl. 18.00
Konstnären Mikael Kihlman, nominerad till årets The Queen Sonja Print Award, berättar om sitt konstnärskap och om den fascinerande grafiska tekniken torrnål.

Höstmarknad

Lördag–söndag 4–5/10 kl. 12.00–16.00
Välkomna till en härlig dag i parken med visningar och rådgivning av vår kunniga trädgårdspersonal. Vi har samtidigt pelargonutställning och försäljning av lökar, plantor och andra trädgårdsartiklar. Kom och inspireras när parkens växter står i full höstskrud!

Decoupage och mystik

Onsdag 8/10 kl. 18.00
Olle Granath föreläser om hur konstnären Henri Matisse genom decoupage närmar sig både klassisk mytologi och kristendom.

Gläntor – Gömmen

Onsdag 22/10 kl. 18.00
Konstnär Lars Olof Loeld berättar om sitt konstnärskap samt ger en visning i den pågående utställningen med hans verk.

Svenska kvinnliga modernister

Onsdag 5/11 kl. 18.00
Dr.h.c. Barbro Werkmäster berättar om och visar verk av de kvinnliga konstnärerna som gick i Matisse skola bl.a. Maj Bring, Sigrid Hjertén, Charlotte Mannerheim och Mollie Faustman.

Prins Eugen och Matisseeleverna

Torsdag 13/11 kl. 18.00
Arkivarie Anna Meister föreläser om prins Eugens samröre med Matisse elever med utgångspunkt i Waldemarsuddes konst- och brevsamling.

Grafiska bilder – Budskap, kunskapsförmedlare eller konstverk?

Onsdag 19/11 kl. 18.00
Fil.dr. Jan af Burén föreläser om begreppet grafik. Grafiska bilder har sedan de började framställas på 1500-talet haft olika funktioner. Idag talar vi om grafik i många olika sammanhang till exempel datagrafik.

Julens blommor

Torsdag 20/11 kl 15.00 och kl. 18.00
Upplev julens blommor i prinsens Sällskapsvåning! Vår florist Kristina Öhman ger inspiration till hur du kan arrangera julens blommor.

Julmarknad

Lördag–söndag 22–23/11 kl.12.00–16.00
Ett gyllene tillfälle att köpa julblommor som amaryllis, hyacinter och kransar samt fina klappar från museibutiken.

 

Musik på Udden

 

Musik på Udden – Inspiration Matisse!

Tisdag 16/9 kl. 18.30–20.00
Medverkande musiker: Anders Lagerqvist (violin), Per Enoksson (violin), Mats Widlund (piano) samt Tobias Carron (flöjt)
Recitation: Björn Granath
Text av: Paul Verlaine och Charles Baudelaire
Musik av: Darius Milhaud, Maurice Ravel och Francis Poulenc.

Musik på Udden – Nutida nordisk grafik

Tisdag 30/9 18.30–20.00
Medverkande musiker: Trio ZPR; Cecilia Zilliacus (violin), Johanna Persson (viola) samt Kati Raitinen (cello) Kjell Espmark läser ur sin nya diktsamling Den inre rymden.
Musik av: bl.a. Tebogo Monnakgotla, Hermann Berens och Jean Sibelius.

Musik på Udden – Lars Olof Loed

Tisdag 11/11 18.30–20.00
Medverkande musiker: Edsbergs kammarorkester, Mats Zetterqvist (violin), Malin Broman (violin) samt Simon Crawford-Phillips (piano)
Sång: Michael Weinius (tenor)
Recitation: Marie Göranzon
Text av: Verner von Heidenstam
Musik av: Richard Strauss

 

Barn och familj

 

Familjesöndagar: Blommor på Waldemarsudde

Söndagar 24/8–7/9 kl. 13.00
Vi går på upptäcktsfärd i trädgården och tittar närmare på dess vackra blommor. I ateljén modellerar vi egna blommor med lera som vi målar i regnbågens alla färger. Rek. från 4 år.

Familjesöndagar: I färgernas värld

Söndagar 14/9–26/10 kl. 13.00 (dock ej 5 oktober)
Följ med till fantasins underbara värld i höstens stora utställning Inspiration Matisse!. Vi hämtar inspiration från modernisternas färgstarka verk och målar världen som den känns, inte som den ser ut! Rek. från 4 år.

Friluftsmåleri: Höst i prinsens trädgård

Lördag–söndag 4–5/10 kl. 12.30 och 14.30
I samband med vår höstmarknad erbjuder vi en lekfull vandring bland träden i prinsens park som avslutas med friluftsmåleri med höstmotiv. Rek. från 4 år.

Höstlov: Grafik verkstad

Tisdag–söndag 28/10–2/11 kl. 11.30–15.00
Vill du prova på att trycka grafiska blad? Kom till vår grafikverkstad på höstlovet! Varje dag inleds kl. 11.30 med familjevisning av utställningen Nutida nordisk grafik följt av öppen grafikverkstad kl. 12.00–15.00. Rek. från 7 år.

 

Kurser och workshops

 

Fortsättningskurs i friluftsmåleri

Lördag–söndag 16–17/8 kl. 11.00–16.00
Vi hämtar inspiration från museets samlingar och målar egna landskap i Waldemarsuddes vackra park och ateljé. Kursledare: Filippa Arrias, konstnär och lektor i måleri på Kungl. Konsthögskolan.

 

Workshop: Pelargoner – Från frö till krukväxt

Torsdag 9/10 kl. 18.00–20.30
Välkomna till en helkväll med Waldemarsuddes odlingsansvarige Christer Johansson. Kvällen inleds med en visning av den pågående pelargonutställningen i Orangeriet därefter ger Christer praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd, beskärning och vinterförvaring av pelargoner.

 

Workshop: Julens blommor

Onsdag 26/11 kl. 18.00–20.30
I samband med att museets florist Kristina Öhman ger ut en bok om blomsterarrangemang i Waldemarsuddekrukan erbjuder vi en inspirerande workshop där vi skapar juldekorationer. Kristina delar med sig av sina erfarenheter och ger praktiska råd och tips.

 

För mer information vänligen kontakta:
Informationschef Cecilia Dalborg, c.dalborg@Waldemarsudde.se alt. tel. 08-545 837 08