Ny bok om trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde

Ladda hem pressbilder

 • Marina Rydberg. Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
 • Foto: Per Ranung
2014-04-15

En kunglig trädgård i ord och bild

Vid sekelskiftet 1900 köpte prins Eugen egendomen Waldemarsudde och skapade inte bara ett vackert hem och galleri för sin konstsamling, utan även en fantastisk trädgård och park utifrån sina egna tankar om trädgårdsrummet. I den nya boken ”Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde” beskriver trädgårdsmästaren Marina Rydberg den mångfasetterade och spännande trädgården på Djurgården i Stockholm.

Med stor kunskap om klassiskt trädgårdsmästeri, om prins Eugens utformning och skötsel av trädgården samt val av favoritväxter berättar Marina Rydberg om prinsens unika konstnärsträdgård belägen på en klippa på Djurgården, som mer än 100 år senare fortfarande förvaltas enligt prinsens instruktioner och anvisningar. Marina Rydberg har arbetat som trädgårdsmästare på Prins Eugens Waldemarsudde sedan 1996 och beskriver i boken trädgården på djupet och ger även läsaren handfasta tips och råd i trädgårdsskötsel. I boken som ges ut av Norstedts förlag följer vi trädgården och dess arbete genom årstiderna med skildringar från både dåtid och nutid, ackompanjerat av Per Ranungs uttrycksfulla och inspirerande fotografier. Läsaren får även ta del av svartvita fotografier och dokument som prinsen lämnat efter sig, liksom en berättelse från en resa i södra Europa i prins Eugens fotspår.

Marina Rydberg har arbetat som trädgårdsmästare på Prins Eugens Waldemarsudde sedan 1996. Hon har deltagit i en bok om August Strindberg som trädgårdsmästare och skrivit ett kapitel i Waldemarsuddes jubileumsbok – En udde med utsikt (2005). Hennes stora kunskap om äldre tiders trädgårdsväxter är allmänt omvittnad, och hon ingår bland annat i Programmet för odlad mångfalds referensgrupp för lök- och knölväxter. Marina Rydberg undervisar också om just lökväxter vid Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning i Sörmland och har tidigare arbetat på Bergianska trädgården i Stockholm.

Per Ranung fotograferar mat, inredning och trädgård för en rad svenska och internationella tidskrifter. Han är flitigt anlitad av Elle Decoration och Allt om Mat och några av hans bilder har publicerats i brittiska Gardens Illustrated. Per Ranung har även tidigare medverkat med sina fotografier i flera böcker, bland annat Peter Ødegaards uppmärksammade Ljus och skugga som publicerades år 2012.

Boken är formgiven av Maria Ulaner. Eva-Maria Westberg har varit redaktör och projektledare.

För mer information vänligen kontakta:
Cecilia Dalborg, informationschef, c.dalborg@waldemarsudde.se, 0709-754 708