Målning av Eva Bonnier skänks till Prins Eugen Waldemarsudde

Ladda hem pressbilder

  • Eva Bonnier, Magdalena, 1887. olja på duk, 53,5 x 65 cm. Foto: Per Myrehed
2013-10-03

Målning av Eva Bonnier skänks till Prins Eugen Waldemarsudde

I samband med vårens uppmärksammade utställning Eva Bonnier – konstnär och mecenat har Prins Eugens Waldemarsudde som gåva erhållit ett betydande verk av Eva Bonnier från Parisåren. Målningen som bär titeln Magdalena målades i Paris våren 1887.

Eva Bonnier (1857-1909) är sedan tidigare inte representerad i Waldemarsuddes konstsamlingar, varför gåvan är ett mycket viktigt tillskott till våra samlingar. Eva Bonnier och prins Eugen lärde känna varandra i Paris på det sena 1880-talet, och de kom på det tidiga 1900-talet att ha regelbunden kontakt i samband med arbetet inom Eva Bonniers konstnämnd. Med den nu erhållna gåvan från professor emeritus Yngve Larsson förstärks representationen av kvinnliga sekelskiftekonstnärer i våra samlingar och det med ett mycket framstående verk av den betydande konstnären Eva Bonnier från hennes kreativa tid i Paris på 1880-talet.

I verket Magdalena avbildas en ung fransk modell vid namn Antoinette, som var vän till skulptören Christian Eriksson. Eva Bonnier träffade Antoinette första gången på Hotel Dieu där hon då vistades för bronkit. Efter hemkomsten från sjukhuset konstaterar Eva Bonnier att Antoinette fått ”en rysligt fin, blek färg. Jag har tänkt ha henne som reconvalecent, med hufvudet mot en hvit kudde, helt enkelt”. I målningen har Eva Bonnier skildrat den unga kvinnan liggande i en säng iklädd ljust blå klädsel med uppknäppt linne och en stickad vit schal över axlarna. Målningens kolorit är dämpad, om än rik på nyanser, i synnerhet i ett spektrum av vita och blå toner. Sjukdomsbilder, särskilt sådana med kvinnor och barn, var vid tiden vanligt förekommande och Eva Bonnier har i ett antal verk fördjupat sig i motivkategorin. Målningen Magdalena är ett av hennes mer betydande verk inom denna genre.

För mer information vänligen kontakta,

Cecilia Dalborg, informationschef, c.dalborg@waldemarsudde.se alt mobil: 0709-754 708