Ladda hem pressbilder

  • Foto: Erik Wadell
2013-09-19

Höstmarknad i trädgården

28-29 september kl. 12.00 – 16.00

Helgen den 28-29 september öppnar Prins Eugens Waldemarsudde upp växthusen och trädgårdsmästeriet för allmänheten. Passa på att ta del av den vackra trädgården samtidigt som vår kunniga trådgårdspersonal ger tips och råd om växter och hur man förbereder trädgården för den kommande vintern och nästföljande vår.

Under september och en bit in i oktober blommar trädgården fortfarande. Dagarna kan ännu vara varma och behagliga, samtidigt som frukten mognar och trädens färger börjar skifta i gult, orange och rött. Det är nu gladiolus, rudbeckia, dahlia och solrosor är som vackrast och inne i slottsbyggnaden återfinns vaser med bl.a. rosenskära, lejongap, zinnia och vädd i härliga färgspel.

Prins Eugens intresse för blommor avspeglar sig i den park och trädgård han började anlägga i början av förra sekelskiftet. I ett brev skrev prinsen följande om parken: ”Där ska jag ordna blommor, ett hav av blommor…”. Trädgårdsmästeriet, som stod klart 1901, förser trädgården med blommor och omfattar bl.a. drivbänkar, blomstersängar och det ännu bevarade växthuset med skorsten. Här odlas lökväxter och plantor för utplantering, men även krukväxter till Slottets många rum. Många växter utgörs av äldre sorter eftersom det i museets uppdrag ingår att bevara och vårda anläggningen som den var på prins Eugens tid.

Nu bjuds allmänheten in till Waldemarsudde för att ta del av den vackra parken. Trädgården och växthusen visas upp samtidigt som vi ger rådgivning och demonstrationer i bl.a. lökplantering och kompostering. En utställning med pelargoner hålls i orangeriet samtidigt som det bjuds på pelargondricka och pelargonkaka. Vi visar arrangemang av dahlior och i Gröna boden finns lökar, krukväxtsticklingar, blomsterbuntar och andra varor med trädgårdsanknytning till försäljning.

 

Program 28-29 september kl. 12 – 16:

28 och 29/9 kl. 13 samt 15, Visningar av trädgårdsmästare Marina Rydberg

Kl. 13 – Dahliavisning

Kl 15 – Trädvisning

 

28 och 29/9 kl. 12 samt 14, Höstens färger

För barn och vuxna erbjuder vi en lekfull vandring genom prinsens park som avslutas med friluftsmåleri med höstmotiv. Rek. från 4 år. Pris 40 kr.

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Dalborg, informationschef,
e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se, tel: 08-545 837 08 alt. 0709-754 708