Ladda hem pressbilder

  • Foto: Lars Edelholm
  • Foto: Lars Engelhardt
  • Foto: Lars Engelhardt
2013-08-19

Waldemarsudde öppnar ateljé!

Inom kort inviger Waldemarsudde sin efterlängtade ateljé för skapande verksamhet riktad till barn och unga. Ateljén kommer att bli en av Stockholms vackraste med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp. Öppningen äger rum den 8 september kl. 11-17 med kulturministern som invigningstalare och ett spännande program!

Waldemarsudde satsar nu på pedagogisk verksamhet för barn och unga och har under det senaste året anställt en konstpedagog som driver verksamheten aktivt. Ett viktigt led i denna utveckling utgör museets nya ateljé med skapande verksamhet för barn och unga. Museet vill med ateljén stödja barns och ungas rätt till skapande verksamhet och låta kreativitet och upptäckarglädje stå i centrum. Waldemarsudde erbjuder en unik miljö för skapandet där naturen samspelar med konsten på ett sätt som få andra ateljéer i Stockholm erbjuder.

Verksamheten i ateljén vänder sig till skolans alla årskurser samt till barn och unga som vill komma på fritiden. I ateljén ges möjlighet att prova på både två- och tredimensionellt skapande i olika material och tekniker under ledning av museets pedagoger. Ett återkommande inslag kommer vara friluftsmåleriet, där vi målar vid staffli ute i den vackra parken, precis som prins Eugen en gång gjorde.

Vi inleder verksamheten med fokus på skolor under vardagar och en öppen verksamhet för barnfamiljer på helger och skollov. På sikt planerar vi att utöka verksamheten med kurser i skapande för både barn och vuxna. Under hösten bjuder våra familjesöndagar på måleri med inspiration av Skagenmålarna i samband med utställningen Skagen – en skandinavisk konstnärskoloni samt friluftsmåleri med höstmotiv i anslutning till vår Höstmarknad i parken. På höstlovet arrangeras workshops i vår hantverksateljé i anslutning till utställningen Carl Malmsten – formgivare och pedagog.

Vår ateljé är belägen i bottenvåningen av Gamla huset som är en del av den ursprungliga mangårdsbyggnaden på Waldemarsudde. Gamla huset byggdes på 1780-talet och är bevarat med all sin ursprungliga charm. Huset är omgivet av syrenbuskar och med en underbar utsikt över vattnet. Här bodde och målade prins Eugen under sina första år på Waldemarsudde innan hans slott stod klart 1905. Nu börjar en ny epok i Gamla husets historia, som hemvist för barnens kreativitet och skaparglädje!

Varmt välkomna!

Program:

Kl. 11-12 Invigning
Invigning med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och museichef Karin Sidén
Artister från Cirkus Pom och musik med Lokomotiv Klaver
Saft och bulle till alla barn så länge det räcker

Kl. 12-17 Workshops och visningar varje hel timme

Prova på skulptur!
Kom och skulptera med härlig mjuk lera. Vi inspireras av skulpturerna i parken och skapar våra egna gudar, gudinnor och sagofigurer.

Friluftsmåleri
Måla magiska landskap i regnbågens alla färger. Vi målar vid stafflier ute i parken och inspireras av den vackra naturen runt omkring.

Ballongverkstad!
Vi skapar egna ballongkonstverk med flödande färger, glitter och färgglada papper. Låt fantasin flöda i vår ballongverkstad!

Barn- och familjevisningar, från 4 år
Spännande figurer ur myt och saga. Vi upplever trädgårdens skulpturer tillsammans kl 12, 14 och 16.
Prinsens magiska landskap. Vi tittar på utställningen Konstnärskolonin på Tyresö kl 13 och 15.

Vi bjuder på alla aktiviteter i programmet denna dag.

Barn och unga tom 18 år har fri entré till museet. Vuxna betalar en entréavgift på 100 kr.

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Dalborg, informationschef,
e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se, tel: 08-545 837 08 alt. 0709-754 708