2013-08-08

Hösten 2013 på Waldemarsudde

Vi har en spännande höst med tre nya utställningar, Skagen – En skandinavisk konstnärskoloni , Carl Malmsten – Formgivare och pedagog  samt Gösta Gierows dagböcker – Mellan Vesuvius och Monte Albano. Till utställningarna hör en rik- och omväxlande programverksamhet med föreläsningar och temadagar. Vi inviger även en ateljé för skapande verksamhet riktad till barn och unga.

Till hösten inviger Waldemarsudde sin efterlängtade ateljé för skapande verksamhet riktad till barn och unga. Ateljén kommer att bli en av Stockholms vackraste med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp. Öppningen äger rum den 8 september kl. 11-17 med kulturministern som invigningstalare och ett spännande program!

Den 14 september öppnar vi i Galleriet en omfattande utställning om konstnärskolonin på Skagen med ett stort antal betydande verk av svenska, danska och norska Skagenmålare. Utställningen belyser platsens och ljusets betydelse, skildringarna av traktens fiskarbefolkning och motiv över det sociala umgänget i Skagen perioden 1870-1910. Som en kommenterande del till utställningen visar vi ett flertal nutida verk av konstnären Annica Karlsson Rixon, med referenser till Skagenmåleriet och de sociala nätverkens betydelse i konstlivet.

I Bernadotterummet öppnar vi den 5 oktober en mindre utställning med ett urval av Gösta Gierlows intressanta illustrerade dagböcker, kompletterade med ett antal av konstnärens finstämda akvareller. Här ryms olika uttryck, allt från hans utsökta miniatyrskrift med vilken han förde sina dagböcker, till den lätta leken med pennan och vattenfärgerna över pappret.

Carl Malmsten som formgivare, inredningsarkitekt och pedagog är temat för höstens stora utställning i Slottet. Utställningen som öppnar den 19 oktober innehåller en historisk del med ett urval av Malmstens praktmöbler och storsäljare som stolen ”Lilla Åland”, samt exempel på Carl Malmstens inredningar. En viktig del av utställningen belyser Carl Malmsten som pedagog och det pedagogiska arv han lämnat efter sig till bl.a. Carl Malmsten Furniture Studies, Capellagården, Nyckelviksskolan och Musikinstrument-akademin. För första gången i museets historia arrangeras även en öppen hantverksateljé i trä. Hantverksateljén ligger inne i utställningen i nära anslutning till Malmstensskolornas dagsaktuella gesäll- och examensarbeten, som skapats av vår tids unga möbelhantverkare.

Till samtliga av höstens utställningar hör en rik- och omväxlande programverksamhet med föreläsningar, temadagar och konferenser. Vi gör också särskilda satsningar för barn och unga med skräddarsydda program kopplade till utställningarna där det egna skapandet sätts i fokus. Programserien, Musik på Udden, där musik och poesiuppläsningar samspelar med konsten i de aktuella utställningarna, fortsätter under hösten med nya spännande program med framstående musiker och skådespelare.

Utställningar hösten 2013

Skagen – En skandinavisk konstnärskoloni
14 september 2013 – 26 januari 2014

Gösta Gierows dagböcker – Mellan Vesuvius och Monte Albano
5 oktober 2013 – 24 november 2013

Carl Malmsten – Formgivare och pedagog
19 oktober 2013 – 2 mars 2014

Evenemang hösten 2013

Tisdag 17/9 kl. 18.30 – 20.00
Musik på Udden – Skagen
Musik och text med nordiskt ursprung bildar en pendang till skagenmålarnas verk.
Musik av bl.a. Svante Henryson, Agathe Backer-Grøndahl & Carl Nielsen.
Musiker: Cecilia Zilliacus, violin samt Bengt Forsberg, piano.
Recitation: Johan Rabaeus

Onsdag 18/9 kl. 18.00
Skagen – en betydande konstnärskoloni vid sekelskiftet 1900
Museichef Karin Sidén håller ett övergripande föredrag om konstnärskolonin på Skagen. Platsens och ljusets betydelse för det konstnärliga skapandet liksom vikten av det sociala nätverket vid Skagen belyses.

Lördag-söndag 28-29/9 kl. 12.00 – 16.00
Höstmarknad i trädgården
Vi bjuder in alla trädgårdsintresserade till en härlig dag i parken med bl.a. pelargonvisning, trädvandring och lökförsäljning.

Onsdag 2/10 kl. 18.00
Annika by the Sea
Samtal med  Annika Öhrner och  Annica Karlsson Rixon om verket Annika by the Sea. Karin Sidén, museichef Prins Eugens Waldemarsudde, agerar moderator.

Tisdag 8/10 kl. 18.30 – 20.00
Musik på Udden – Sven David Sandström
Musikpresentatören Boel Adler, känd från bl.a. Sveriges Radio P2, möter tonsättaren Sven David Sandström i ett samtal om hans skapargärning.
Musik av: Ludwig van Beethoven samt uruppförandet av Sven David Sandströms nya verk
Musiker: Stenhammarkvartetten

Torsdag 17/10 kl 18.00
Annika by the Sea – visning
Konstnären Annica Karlsson Rixon visar sitt verk Annika by the Sea som ingår i utställningen Skagen – en skandinavisk konstnärskoloni.

Onsdag 23/10 kl. 18.00
Carl Malmsten – Liv och gärning
Intendent Daniel Prytz håller ett övergripande föredrag om Carl Malmstens innehållsrika liv och mångsidiga verksamhet.

Onsdag 6/11 kl. 18.00
Carl Malmstens representativa rum
Professor och inredningsarkitekt Kersti Sandin Bülow föreläser om Carl Malmsten som formgivare och inredningsarkitekt.

Måndag 11/11 kl. 10.00 – 15.00
Carl Malmsten – Tradition och förnyelse
En temadag om arvet efter Carl Malmsten som formgivare och pedagog. Föreläsningar och diskussioner om hur hantverksskicklighet och skaparförmåga förvaltas och utvecklas i Carl Malmstens anda.

Tisdag 19/11 kl. 18.30 – 20.00
Musik på Udden  – Carl Malmsten
Världsgitarristen Göran Söllscher gästar Waldemarsudde i ett exklusivt framträdande och samtalar med museichef Karin Sidén om sitt samarbete med instrumentbyggaren och Carl Malmsten-eleven Georg Bolin. Musik av bl.a. Johann Sebastian Bach, Weiss, Laci Boldemann & Heitor Villa Lobos

Torsdag 21/11 kl 15.00
Julens blommor
Waldemarsuddes florist Kristina Öhman ger en visning av jularrangemangen i Sällskapsvåningen.

Torsdag 21/11 kl. 18.00
Prins Eugens hem och inredning
Arkivarie Anna Meister håller ett föredrag med fokus på prins Eugens utformning av sitt hem, både miljöerna och de enskilda föremålen.

Lördag-söndag 7-8/12 kl. 12.00 – 16.00
Julmarknad i parken
Ett gyllene tillfälle att köpa julblommor som amaryllis, hyacinter och kransar samt fina presenter från museibutiken t.ex. Waldemarsuddekrukan, tvålar och böcker.

Barn och familj

Söndag 8/9 kl. 11.00 – 17.00
Invigning av Waldemarsuddes ateljé
Ateljén invigs av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Kom och skapa med oss i vår nya ateljé för barn och unga! Måla med flödande färger eller skulptera i lera. Barn- och familjevisningar om prinsens magiska landskap och skulpturparkens spännande figurer ur myt och saga.

Söndagar 15/9–27/10 kl 13.00 (dock ej 29/9)
De målade vid Skagen
Följ med till en värld av färg och ljus vid havet. Barn- och familjevisning om Skagens konstnärer och deras stämningsfulla bilder följt av måleri i vår nyöppnade ateljé. Rek. från 4 år. Pris 20 kr

Lördag-söndag 28-29 september kl 12.00 och 14.00
Höstens färger
I samband med vår höstmarknad erbjuder vi barn och vuxna en lekfull vandring genom prinsens park som avslutas med friluftsmåleri med höstmotiv. Rek från 4 år. Pris 40 kr.

Tisdag-söndag 29/10-3/11 kl 12.00 – 16.00
Höstlov: Skapa i trä!
Besök vår hantverksateljé i utställningen Carl Malmsten – Formgivare och pedagog. Vi erbjuder workshops i vår hantverksateljé under hela höstlovet. Barn- och familjevisning av utställningen varje dag kl 13. Rek. från 5 år.

Lördag-söndag 7-8/12 kl 12.00 – 16.00
Skapa juldekorationer i trä
I samband med museets julmarknad erbjuder vi workshops i vår hantverksateljé. Kom och skapa dina egna juldekorationer i trä! Rek. från 5 år.

För ytterligare information kontakta: Cecilia Dalborg, informationschef, e-post: c.dalborg@waldemarsudde.se, tel: 08-545 837 08 alt. 0709-754 708