Tillägg i utställningen Trollbunden
2021-03-12

Tillägg i utställningen Trollbunden

Från och med idag visas tre spektakulära tillägg till utställningen ”Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen” på Waldemarsudde! Sedan utställningens öppnande har ytterligare tre verk av John Bauer upptäckts i privat ägo, ett tidigare okänt fristående verk ur konstnärens sena produktion samt två illustrationer till sagosamlingen ”Bland tomtar och troll”.

Det fristående verket med titeln ”Prinsessan och trollen” avbildar ett mystiskt skogssceneri. En liten prinsessgestalt med ljuslockigt hår står i bildens centrum framför en monumental sten täckt av mossa. Hon är omgiven av otaliga troll med knöliga ansikten, långa näsor och krumma ryggar som långsamt träder fram ur skogens mörker. Samtliga troll bär individuella drag och betraktaren kan känna igen några av dessa ur Bauers tidigare sagoillustrationer, såsom lilla Humpe i förgrunden. I detta verk som troligtvis tillkom kring åren 1916–17 har Bauer på nytt väckt sitt sagolika persongalleri till liv.

Därutöver visas en illustration till sagan ”Broder Martin” av Emil Eliason ur 1913 års utgåva av ”Bland tomtar och troll” som handlar om den romerska munken Martin som reser genom Sverige och predikar för människorna och skogens väsen. Det tredje verket är den avslutande illustrationen till Ester Edquists saga ”Svartjätten och den heliga ljusastaken” från 1910, där den hjärtegoda hjälten Ragmund räddar kyrkans heliga ljusstake från den girige och ilskne svartjätten och bringar ljuset tillbaka till människorna.

I ”Trollbunden” ingår över 60 verk av John Bauer, däribland några av hans mest kända och älskade sagoillustrationer. Utställningen är den mest omfattande presentationen av Bauers konstnärskap på mer än 30 år och den första som placerar hans verk i en större nordisk kontext.