Verk av Edward Burne-Jones på skandinavisk turné i samarbete med Tate Britain
2018-11-13

Verk av Edward Burne-Jones på skandinavisk turné i samarbete med Tate Britain

Hösten 2019 har Prins Eugens Waldemarsudde den stora glädjen att få visa verk av den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones. Detta blir den första monografiska utställningen med konstnären i Skandinavien och ett unikt tillfälle att introducera Burne-Jones för en svensk och övrig skandinavisk publik.

 Nyligen öppnade brittiska Tate en omfattande utställning med över 150 verk av den sena prerafaeliten Edward Burne-Jones. Delar av denna omfattande utställning kommer att vandra vidare till Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm och KODE i Bergen. Utställningen, Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden, kommer att kureras av Dr Alison Smith (National Portrait Gallery) och Dr Knut Ljøgodt (Nordic Institute of Art) i samverkan med museichef, Docent Karin Sidén (Prins Eugens Waldemarsudde) och Fil.kand. Line Daatland (KODE). Presentationen kommer att innefatta omkring 50 verk, med inlån från Tate, men även från andra museer och privata samlingar i Storbritannien och Europa. Utställningen kommer också att beröra Edward Burne-Jones inverkan på skandinavisk konst och design.

Sir Edward Coley Burne-Jones (1833-1898) är en av nyckelpersonerna i brittisk konst under senare hälften av 1800-talet, samt en pionjär för europeisk symbolism. Han var också en framträdande medlem av Arts & Crafts-rörelsen tillsammans med William Morris och en föregångare till modern design.

”Det är en stor glädje för oss på Prins Eugens Waldemarsudde att få samarbeta med Tate Britain, NIA och konstmuseet KODE i Bergen kring en utställning med den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones. I utställningen kommer våra besökare att få en unik möjlighet att närmare stifta bekantskap med Edward Burne-Jones fascinerande målningar, teckningar och textila verk, men också att reflektera över hans betydelse och inverkan konstnärligt sett i en svensk och övrig nordisk kontext. Hösten 2019 välkomnar vi Edward Burne-Jones konstverk till Waldemarsudde och då till en starkt uttrycksfull och anslående utställning som tillkommit i samarbete med några av de främsta experterna på hans konstnärskap och den prerafaelitiska konsten”, säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde.

Utställningen Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden visas på Prins Eugens Waldemarsudde 14 september 2019 – 26 januari 2020.

Utställningen Edward Burne-Jones pågår på Tate Britain 24 Oktober 2018 – 24 Februari 2019.
Läs mer om utställningen på Tate Britain:
https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-britain/exhibition/edward-burne-jones