Japanska färgträsnitt visas på Waldemarsudde
2018-05-22

Japanska färgträsnitt visas på Waldemarsudde

I prins Eugens konstsamlingar på Waldemarsudde finns en samling träsnitt av Ando Hiroshige (1797 ̶ 1858), en av Japans mest kända konstnärer under 1800-talet. Samlingen består av ett 70-tal färgträsnitt ur flera olika serier, exempelvis De 53 stationerna på Tokaido samt Berömda vyer från runt sextio provinser. Ur den senare serien visar vi i sommar tjugo blad som en del av museets utställning med verk ur samlingarna.

Vi vet inte hur eller när träsnitten kom i prins Eugens ägo, men troligt är att åtminstone en del av dem köptes julen 1909. Prinsens mor, drottning Sophia, befann sig i England och skickade pengar så att familjemedlemmarna kunde köpa presenter till sig själva. I ett brev daterat Nyårsafton 1909 räknar Eugen upp de saker som han köpt med presentpengarna och i uppräkningen ingår ”en samling japanska, gamla, fina ’tryck’”.