Verk av Carl Larsson deponeras till Waldemarsudde
2017-11-17

Verk av Carl Larsson deponeras till Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde har mottagit en långtidsdeposition från Lärarstiftelsen bestående av fyra betydande akvareller av Carl Larsson. Depositionen är en följd av det framgångsrika samarbetet med den kritikerrosade utställningen En sagolik skola. Folkskolan 175 år, som visades på Waldemarsudde våren 2017. Lärarstiftelsen i Stockholm äger och förvaltar en mycket fin konstsamling bestående framförallt av originalillustrationer av kända svenska konstnärer från förrförra sekelskiftet till tidningar för barn som Jultomten och Tummeliten, till Sagabibliotekets böcker och till skolplanscher. Den betydande depositionen är ett viktigt komplement till museets samlingar som innebär att vi nu kan presentera den folkkäre konstnärens uppmärksammade akvarellkonst på ett mer fullödigt sätt.

 

De fyra deponerade akvarellerna av Carl Larsson

Akvarellen På juldagsmorgon tillkom 1894 och skildrar barnkammaren i Larssons hem på Glasbruksgatan 15 i Stockholm, där familjen bodde mellan åren 1894 och 1897. I akvarellen kan man se makarna Carl och Karin Larssons dotter Suzanne som leker med en docka, Lisbeth som läser och den yngsta flickan Brita när hon lägger knappar i en hink. Äldste sonen Ulf provar sina nya skridskor medan hans yngre bror Pontus leker soldat med kask på huvudet och en värja i handen. Att skildra barn som leker på sina egna villkor ansågs vid tiden som mycket modernt. Akvarellen blev känd hos en bred allmänhet i samband med att den reproducerades i barnens egen tidning Jultomten, som utgavs på initiativ av Sveriges Allmänna Folkskollärareförening.

År 1898 tillkom akvarellen Prinsessan Vår, som publicerades i tidningen Jultomten samma år. I verket kan man se Karin Larsson framställd som en vacker jungfru tillsammans med dottern Kersti skildrad som en prinsessa i en skir vårlik natur inspirerad av Spadarvets trädgård i Sundborn.

Till en av Carl Larssons mest kända akvareller hör På vikingatåg i Dalom från år 1900. I verket har Carl Larsson skildrat sina fem barn på en festlig roddtur på Sundbornsån. Ulf ror båten, medan Pontus blåser i en näverlur längst fram i fören. Kersti känner på vattnet, Suzanne håller lille Esbjörn i knäet medan Brita sitter stilla i ekan som sakta glider fram på det spegelblanka vattnet.

Mycket känd är även akvarellen Kersti slädfärd från 1901. Den var omslagsbild till tidningen Jultomten 1901. I akvarellen är Carl och Karin Larssons dotter Kersti fem år. Hon sitter i en släde som dras av två julbockar och det är jultomten själv som håller i tömmarna. Den fartfyllda färden går till Sundborns kyrka, som skildras i bakgrundens snötäckta vinterlandskap.

Verken visas  Bernadotterummet tom början av januari.