En ovanligt duglig damfirma!

En ovanligt duglig damfirma!

Specialvisning om konstnärsparet Jeanna Bauck och Bertha Wegmann

Torsdag 11 november kl. 18.00 – 18.30

Intendent och utställningscurator Carina Rech håller en specialvisning om konstnärsvännerna Jeanna Bauck och Bertha Wegmann. Med utgångspunkt i de fängslande vänporträtten som Bauck och Wegmann målade av varandra belyser vi hur kvinnliga nordiska målare erövrade konstnärsrollen på 1880-talet genom dialog och samarbete.

Många kvinnliga konstnärer vid denna tid förblev ogifta och levde i stället i nära relationer med andra kvinnor. Även de norska målarna Harriet Backer och Kitty Kielland, vars verk visas i utställningen, bodde under många år ihop och arbetade sida vid sida. Sådana intima vänskaper möjliggjorde för de kvinnliga målarna att leva ett fritt liv bortom de rådande kvinnoidealen och erövra professionella sfärer som länge hade varit förbihållen män.

I denna visning utforskar vi vänskapens, nätverkens och samarbetens betydelse för det kreativa skapandet.

Visningen ingår i entréavgiften.

Ta med dig en vän efter jobbet och besök utställningen ”Ett eget rum”. Museet och restaurang Prinsens kök håller kvällsöppet på torsdagar fram till kl. 20!