Trädgårdsdagar

Lördag & söndag 26-27/5 kl. 12.00-16.00

Helgen den 26-27 maj öppnar Prins Eugens Waldemarsudde upp växthus och trädgårdsmästeri för allmänheten. Detta är ett unikt tillfälle att se hur vi odlar och sköter de växter som förgyller trädgården och museets interiör.

“Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje”, skrev Prins Eugen i ett brev till Erik Werenskiold år 1901. Prinsens intresse för blommor avspeglas än idag i de rika blomsterarrangemangen i museet och det arbete som läggs ned på skötsel av Waldemarsuddes vackra park och trädgård. För att förse Waldemarsudde med blommor lät prinsen anlägga ett trädgårdsmästeri som stod klart 1902. Det omfattade drivbänkar, blomstersängar, och det ännu bevarade växthuset med skorsten. Här odlas lökväxter och plantor för utplantering i trädgården samt krukväxter för Slottets rum. Många växter utgörs av äldre sorter eftersom det i museets uppdrag ingår att vårda och bevara anläggningen som den var på prins Eugens tid.

Nu bjuder vi in allmänheten till Waldemarsuddes trädgårdsmästeri. Vi ger visningar av växthusen och parken för både barn och vuxna. Dessutom kan ni handla plantor och andra trädgårdsartiklar.

Program:

Trädgårdsmästare Marina Rydberg ger visningar av växthus och trädgårdsmästeri.
Kl. 13.00 och 15.00.

Barn- och familjevisning Vår i konstnärens trädgård. Efter visningen i parken ställer vi upp stafflier och målar med inspiration från trädgårdens vårblommor (materialkostnad 50 kr.).
Rek. från 5 år. Biljetter säljs i Gröna Boden från kl. 12.00.
Kl. 12.30 samt 14.30.