Trädgårdsdagar

Lördag-söndag 10 samt 11/5 kl. 12.00 – 16.00

Helgen den 10-11 maj öppnar Prins Eugens Waldemarsudde upp växthus och trädgårdsmästeri för allmänheten. Detta är ett unikt tillfälle att se hur vi odlar och sköter de växter som förgyller trädgården och museets interiör. Passa även på att träffa vår trädgårdsmästare Marina Rydberg som signerar sin nyutgivna bok Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde.

“Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje”, skrev Prins Eugen i ett brev till Erik Werenskiold år 1901. Prinsens intresse för blommor avspeglas än idag i de rika blomsterarrangemangen i museet och i det arbete som läggs ned på skötsel av Waldemarsuddes vackra park och trädgård. För att förse Waldemarsudde med blommor lät prinsen anlägga ett trädgårdsmästeri som stod klart 1902. Det omfattade drivbänkar, blomstersängar, och det ännu bevarade växthuset med skorsten. Här odlas lökväxter och plantor för utplantering i trädgården samt krukväxter för Slottets rum. Många växter utgörs av äldre sorter eftersom det i museets uppdrag ingår att vårda och bevara anläggningen som den var på prins Eugens tid.

Nu bjuder vi in allmänheten till Waldemarsuddes trädgårdsmästeri. Vi ger visningar av växthusen och demonstrationer av bl.a. jordförbättring, frilandssådd och bänkgårdsodling. Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina Rydbergs signerar sin nyutgivna bok Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde och florist Kristina Öhman binder snittblomsbuketter. Titta även gärna in i Orangeriet där vi har en utställning om Waldemarsuddes trädgårdshistoria med anledning av den nyligen utkomna trädgårdsboken. Pelargonsticklingar, perenner, buketter, fröer, tvålar, böcker och trädgårdsredskap kommer att finnas till försäljning.

Café Ektorpet håller öppet med servering av mat, kaffe och bakverk.

Ej bokningsbart, fri entré.

Program:

12.00: Trädgårdsmästare Marina Rydberg ger visningar av växthus och trädgårdsmästeri

12.30: Barn-och familjevisning av parken samt friluftsmåleri

13.00: Trädgårdsmästare Marina Rydberg signerar sin nya bok Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde

14.00: Trädgårdsmästare Marina Rydberg ger visningar av växthus och trädgårdsmästeri

14.30:  Barn-och familjevisning av parken samt friluftsmåleri

15.00: Trädgårdsmästare Marina Rydberg signerar sin nya bok Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde

16.00  Trädgårdsdagarna avslutas

 

Se vår presentationsfilm om Trädgårdsdagarna med trädgårdsmästare Marina Rydberg: