Temavisningar

Temavisningar om prins Eugen och Waldemarsudde

Boka en temavisning som tar sin utgångspunkt i Sällskapsvåningen och upplev museets höjdpunkter.

Allkonstverket Waldemarsudde
Upplev hur konsten, blommorna och konsthantverket samspelar på Prins Eugens Waldemarsudde. Slottet stod klart 1905 och Sällskapsvåningen är bevarad från prins Eugens dagar. Här möter vi såväl prins Eugens landskapsmåleri som hans generationskamraters konst. Vi tittar på målningar och skulpturer av förra sekelskiftets mästare såsom Anders Zorn, Carl Larsson, Ernst Josephson och Auguste Rodín. Vid vackert väder avslutas visningen i trädgården där slottets arkitektur samspelar med trädgårdens skulpturer, planteringar och de vackra vyerna ut mot vattnet.

Prins Eugen – Fasetter ur ett liv
Välkommen till en temavisning som fokuserar på Prins Eugens (1865-1947) liv och breda kulturgärning. Han var på sin tid en av Sveriges främsta landskapsmålare samt en betydande konstsamlare, konstmecenat och kulturpersonlighet. Genom åren har prinsen fått många epitet, såsom den röde prinsen, målarprinsen och blomsterprinsen. Med denna temavisning närmar vi oss prins Eugen genom dokumentära fotografier och studier av konstnärshemmet Waldemarsudde som en spegling av hans personlighet. En levande och nyansrik bild av Eugen framträder i mötet med hans samling, där varje verk bidrar med sin historia om prinsen.

Det blommande Waldemarsudde
Njut av blommornas färgprakt på Waldemarsudde! Denna temavisning fokuserar på prinsens kärlek till blomster och de sköna konsterna. I Prins Eugens Sällskapsvåning pryder säsongens blommor salarna precis som de gjorde på prinsens tid och slottsträdgården är anlagd med konstnärens blick för färg såväl som vy. Eugen skapade massverkan med sina blommor och tyckte bäst om blomster i blått, vitt, gult och rosa. Något som än i dag präglar blomsterprakten på Waldemarsudde där konsten, inredningen och blommorna bildar en utsökt harmoni. Temavisningen kan bokas året om och genomförs delvis i slottsträdgården.